Helyi közélet

2008.11.05. 14:42

Jogászszemmel: Meddig kell fizetnia gyerektartást?

<p>Nyíregyháza - Azt szeretném megtudni, hogy a gyerek hány éves koráig kell gyerektartást fizetni? – kereste meg szerkesztőségünket egy nyíregyházi olvasónk.</p>

A kiskorú gyermeket illeti meg a tartásdíj, az tehát főszabály szerint a gyermek 18 éves koráig jár. Ezt az összeget a gyermeket gondozó szülő, vagy a gyermeket gondozó más személy részére kell kifizetni, aki köteles azt a gyermek tartására és gondozására fordítani. Nagykorú gyermek számára is járhat azonban tartásdíj, ha azt egészségi állapota, betegsége vagy munkaképetensége indokolja. Ennek megítéléséhez orvos szakértői vélemény szükséges. A családjogi törvény (1952. évi IV. törvény, vagy Csjt.) értelmében azonban munkaképes nagykorú is jogosult lehet a tartásdíjra, ha arra tanulmányai folytatása érdekében rászorul. Az erre irányadó szempontokat a Legfelsőbb Bíróság XXIX. Számú Polgári Elvi Döntése tartalmazza.

A tartásra kötelezett szülő nem hivatkozhat arra, hogy nagykorú gyermeke tanulmányok folytatása helyett inkább létesítsen munkaviszonyt, melynek révén tanulmányi költségeiről gondoskodhat. Sőt, még a második szakma megszerzését célzó tanulmányok is szükséges tanulmányoknak minősülnek, ha az első a gyermek számára egészségügyi szempontból veszéllyel jár (BH 1999/24.). Fontos azonban kiemelni, hogy míg a kiskorú gyermeket a szülő akár saját szükségleteinek a rovására is köteles eltartani, addig a nagykorú gyermek csakis oly mértékben részesülhet tartásdíjban, amennyiben a kötelezett saját fenntartásán túl azt fizetni képes.

Dr. Komári Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában