Helyi közélet

2008.11.10. 15:28

Miért fájó, ha valaki az anyanyelvén szólal meg?

<p>Nyíregyháza - Egyre feszültebb a magyar–szlovák viszony: a napokban Dunaszerdahelyen egy focimeccsen magyar szurkolókat vertek a szlovák rendőrök, az elmúlt hét végén pedig a Nemzeti Őrsereg tagjait állították elő Királyhelmecen.</p>

Egyre feszültebb a magyar–szlovák viszony: a napokban Dunaszerdahelyen egy focimeccsen magyar szurkolókat vertek a szlovák rendőrök, az elmúlt hét végén pedig a Nemzeti Őrsereg tagjait állították elő Királyhelmecen. A szlovák politikusok az Európai Uniótól várnak segítséget, a magyar miniszterelnök pedig ötpárti tárgyalásokat kezdeményezett a helyzet megoldására.

– Mélységesen elítéljük, ami a Szlovákiában élő és az odautazó magyarokkal történik – mondta lapunknak Bánszki János, a nyíregyházi szlovák kisebbségi önkormányzat vezetője, akinek közeli rokonai élnek a határon túl, s akik nem értik, ami mostanában körülöttük történik. – Közel fél évszázada élnek ott, a társadalom befogadta őket, s teljesen természetes, hogy szeretnének magyarul beszélni, s csak a hivatalos ügyekben szlovákul megszólalni. Ez miért fáj bárkinek is? – teszi a fel a kérdést, hozzátéve, hogy amikor évtizedekkel ezelőtt megtiltották a magyar nyelv használatát, a gyerekekkel már nem tudtak kommunikálni, családon belül is tolmácsolásra volt szükség.

– Ez egy áldatlan állapot, mi magyarok vagyunk, magyarul kell beszélnünk – mondja Bánszki János, aki több, mint három évtizeden keresztül tanított szlovák nyelvet. – Malina Hedviggel kezdődött, aki megvertek, mert az anyanyelvén szólalt meg, majd jöttek a Pozsonyban idegenvezetést vállalók, akiket eltiltottak a hivatásuktól, s most a futballmeccs – mi jön még? – kérdi.

Az őrsereg azonban fájó pont számunkra – jelenti ki –, szerintünk nem volt időszerű a megemlékezésük. Furcsa helyzet alakulhat ki, ha nem sikerül rövid időn belül rendezni a két ország kapcsolatát, de ehhez az is, kell, hogy a szlovákok erre hajlandóságot mutassanak. Mi a hagyományok őrzésével, a szlovák népzene és a népi tánc életben tartásával próbáljuk ápolni a két ország közötti jó viszonyt, az biztos, hogy rajtunk semmi sem fog múlni!

2006 augusztus - 2008 november

2006 augusztus
Malina Hedvig csallóközi magyar nemzetiségû nyitrai egyetemistát megtámadta két férfi az utcán, miután magyarul beszélt az utcán.

2008. május
Lovasbohócnak nevezte a magyar államalapító Szent István királyt Ján Slota, a Robert Fico kormányához tartozó szlovák Nemzeti Párt elnöke

Augusztus
A magyar Külügyminisztériumba kérették a szlovák nagykövetség ügyvivõjét, hogy jegyzéket adjanak át neki tiltakozásul a szlovákiai magyarellenes incidensek miatt.

Október
Ján Slota ismét „kócos asszonynak” nevezte Göncz Kinga külügyminisztert, aki Slota szóhasználata szerint már nem csak kócos, de „nyomorult asszony” is.

November 1.
A Dunaszerdahely - Slovan Bratislava labdarúgó-mérkõzés 17. percében a szlovák rendõrök összetûztek a magyar szurkolókkal, a mentõk 49 embert láttak el a helyszínen, 6 személyt a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak. A rendõrség a mérkõzéssel összefüggésben 32 személyt állított elõ: 16 magyar állampolgárt, továbbá 16 szlovák állampolgárt.

November 8.
A szlovák rendõrség elõállított a nyíregyházi Nemzeti Õrsereg 28 tagját, akik a kelet-szlovákiai Királyhelmecen próbáltak megemlékezni az elsõ bécsi döntés 70. évfordulójáról. A Felvidéket Magyarországhoz visszacsatoló, 1938-ban hozott döntésrõl akartak megemlékezni, ám a rendezvényt a rendõrség megakadályozta. A szlovák hatóságok helyszíni nyilatkozatai szerint az egyenruhás megemlékezés engedélyköteles, a kérelmet a város polgármesteréhez kellett volna benyújtani 72 órával az esemény megkezdése elõtt.

Kapcsolódó cikkek:
· Fico szerint magyar nácik fenyegetik Szlovákia függetlenségét
· Nyíregyháziakat is vertek a szlovák rendőrök: 
· Szpari szurkolókat is vertek Dunaszerdahelyen!

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában