Helyi közélet

2008.11.07. 08:33

Néha a kórházak is infúzióra várnak

<p>Nyíregyháza - Pénzhiány nehezíti az megye gyógyító intézményeinek életét, a Jósa András Oktató Kórházban a létszámleépítés is szóba jöhet, a Szatmár-Beregiben még kezelhető a helyzet.</p>

A megye kórházait sem kerülte el az anyagi vészhelyzet

A volumenkorlát mázsás súlyként nehezedik rájuk és egyedül nem képesek azt „felemelni”, főként úgy nem, hogy másfél éve a teljesítménydíjazás sem nőtt, ami enyhíthetne a terhen.

– A volumenkorlát csökkentése, azaz az ellátható betegek számának korlátozása, valamint a folyamatos ár- és áfaemelkedések miatt idén a Jósa András Oktató Kórháztól 1 milliárd 250 millió forintot vontak el – tájékoztatott dr. Pikó Károly főigazgató.

– Ez nem kórházvezetési kérdés, ezt nem tudtuk befolyásolni – teszi hozzá a 2670 embert foglalkoztató intézmény vezetője. – A menedzsment megtett minden olyan takarékoskodási intézkedést, ami végrehajtható volt. Már lesöpörték a padlást is, a további kompenzáláshoz központi támogatásra, segítségre van szükségük. Jelenleg nincs orvoshiány az ország egyik legnagyobb gyógyító komplexumában, azonban a kormányzati támogatás elmaradása felvetheti a létszámleépítést is.

– Ez lenne az utolsó lépés, amire rászánnánk magunkat, mert a struktúra szétverése veszélyeztetné, hogy az uniós normákat betartsuk, az ellátás szakmai színvonalát megőrizzük – vázolja fel a lehetőségeket a főigazgató. – Megkerestem dr. Székely Tamás szakminisztert is, aki megértette a problémánkat, de a Pénzügyminisztérium mondja ki, mennyi kompenzálható vissza az elvonásokból. Ha magunkra maradunk és ilyen arányban növekszik tovább a minuszunk, akkor az ellátás biztonsága is veszélybe kerülhet. Most nem látok esélyt arra sem, hogy a 13. havi juttatásokat kigazdálkodjuk, nem fogjuk tudni kifizetni.

Kezelhető likviditási nehézségek

– Nincs orvoshiányunk. A hiányszakmákban is, mint kórbonctan, intenzív terápiás osztály sikerült feltöltenünk a struktúrát. Az intézményünk most úgy van jól, ahogy van, ezért lenne igazi tragédia az elbocsátás. – Nem mindig az a fontos az orvosnak, hogy mennyit keres, hanem az, hogy milyen közegben, szakmai feltételek mellett dolgozhat – fogalmazott Pikó Károly.

– A fekvőbetegellátásban általánosan nehéz helyzet oka, hogy 2008-ra még tervezük a napi- és vizitdíj bevételét – hallhattuk dr. Vadász Máriától.

A Szatmár-Beregi Kórház főigazgatója szerint gond, hogy másfél év alatt nem nőtt a teljesítménydíjazás összege sem. Speciális gonddal küzdenek a két telephelyen működő intézményben, mert a struktúraátalakítás során a járóbeteg ellátás irányába tolták a rendszert, itt azonban nagyon alacsony a volumenkorlát. Míg máshol 90 százalékban sem tudják ezt kihasználni, itt folyamatosan túlteljesítenek. Ok, hogy nehéz helyzetben lévő háziorvosi rendszer van a kórház mögött a szatmári és a beregi részen is.

– Nem tarthatjuk be a korlátot, segítenünk kell – magyarázza a főigazgató. – Ahhoz kértünk a tárcától segítséget, hogy csoportosítsák át a kihasználatlan járóbetegvolumeneket oda, ahol szükség van rá. Erre minden remény megvan.

– A 13. havi bér nagy tehertétel számukra is, alig kigazdálkodható. Van likviditási nehézségünk, de még kezelni tudjuk – teszi hozzá Vadász Mária. Orvoshiánnyal itt sem küzdenek, mert nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy jó munkakörülményeket teremtve, szolgálati lakás lehetőségével, jól képzett szakdolgozói háttérrel, a betegellátásban biztonságot teremtve a szakember számára is vonzó legyen a Szatmár-Beregi Kórházban dolgozni.

Megoldási javaslat

Rendkívüli forrásokra nem számíthatnak a kórházak, de a szakemberek szerint az OEP 2007-2008 kasszamaradványának kiosztása rendezné a helyzetet. Egyszerûen lehetne felhasználni és a jövõ évet sem terhelnék azzal, hogy év végére a háromhavi csúszófinanszírozás helyett áttérne a rendszer a kéthavira. Ez kiürítené a kasszamaradványt, az intézmények egyhavi, saját maguk által megtermelt pluszhoz jutnának, és 2009-tõl nyugalom lenne a rendszerben. Tervezhetõséget, stabilitást hozna.

 

  • Lennék inkább remény Kórházigazgatóként nem vágynék a politikai döntések állandó változásaira, az okkal vagy ok nélkül elégedetlen kollégák és betegek gondjaira, igényeire, a megoldhatatlan, ám toronyként magasodó nehézségekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában