Helyi közélet

2008.11.26. 11:13

Nézze meg az ember!

<p>Hamis húszezer forintos bankjegyekre hívta fel a figyelmet egy bank nemrégiben. A bankjegyeket ismert módon hamisították, és jó minőségűek, így nehéz a felismerésük, de nem lehetetlen.</p>

A szokásos eljárás az, hogy a jóval kisebb névértékű, de valódi 2000 Ft-osról vegyi eljárás során eltávolítják a festékanyagot, majd az így nyert alapra viszik fel a megtévesztő, húszezer forintosra jellemző nyomatot. A megszokott azonosító jegyek közül a hamis bankón van dombornyomás, van ellenőrző fémcsík, méretében nem tér el egymástól, még UV fényben is hasonlóan viselkednek.

A különbség ott van, hogy fény felé fordítva a hamis bankón a vízjelen a 2000 Ft-osról ismerős Bethlen képe látható Deák Ferenc helyett. A fémcsík mellett futó értékjelző szám nem 20000, hanem csak 2000. A hamisítókat talán az motiválta, hogy a karácsonyi ajándékvásárlási lázhoz közeledve könnyebb teríteni a hamis pénzt. Ne hagyja becsapni magát, ellenőrizze mielőtt elfogadja a baknjegyet!

Kapcsolódó cikkek:
· Csalók gyűjtenek pénzt Nyíregyházán? 
· Kisbusznyi pénz a 4-es főúton 
· Milyen bűnöző válna Önből?

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában