Helyi közélet

2008.11.04. 06:20

Okmányiroda: hétfői tárt kapuk Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Év végéig vállalkozók ezreinek kell még igazolványt cserélnie.</p>

 – November elsejétől a személyi okmányokkal (személyi igazolvány, jogosítvány, lakcím kártya, útlevél igénylés, mozgáskorlátozottak parkolási igazolvány kiváltása) kapcsolatos ügyeket hétfőn délután is elintézhetik irodánkban az állampolgárok – tájékoztatott dr. Gál György, a megyeszékhely aljegyzője. Az okmányiroda vezetője elmondta, hogy azért döntöttek a hosszabb ügyfélfogadási idő mellett, mert ezzel eleget tesznek a lakossági igényeknek, valamint csökkenteni lehet azt az időt, ami alatt az ügyfelek megkapják az igényelt okmányaikat. Az új rend szerint a hét első napján nem csak reggel 8 és déli 12 óra között, hanem délután 1 órától 2 óráig is nyitva tart az iroda.

– A vállalkozói igazolványokat a TEÁOR számok változása miatt december 31-éig ki kell cserélni – emlékeztet az aljegyző. Mindenképpen arra kérik a vállalkozókat, hogy mihamarabb keressék fel az irodát, hiszen a 8 ezer 300 vállalkozóból eddig mintegy 5 és fél ezren cserélték le az igazolványukat. Az közös érdekünk, hogy elkerüljük az év végi tumultust – tette hozzá Gál György. A gyors ügyintézésért az okmányiroda három munkatársa látja el az ezzel kapcsolatos feladatokat. Itt nem kell sorszámot kérni, érkezési sorrendben fogadják a vállalkozókat. Az iroda vezetője arra is figyelmeztet, hogy aki december 31-éig sem tesz eleget ennek a kötelezettségének, azt bírsággal sújthatják. Amennyiben csak a TEÁOR szám módosítás miatt kell az igazolványát cserélni, akkor az díjmentes. Ha más adat (székhely, tevékenységi kör stb) is változik, akkor már háromezer forintot kell befizetnie a vállalkozónak.

– Mint minden okmányirodai ügyintézésre erre is be lehet jelentkezni az interneten keresztül – említi az aljegyző. Az Ügyfélkapu megnyitásához mindössze működő e-mail cím és személyazonosságot bizonyító igazolvány szükséges hozzá. – A kollégáim mindenkinek, aki kéri, megnyitják az Ügyfélkaput és innentől kezdve az ügyek jelentős része (időpont kérés, kérelmek beadása) az interneten keresztül, otthonról is elintézhető.
Az aljegyző még egy fontos változásra hívta fel a figyelmet: az Amerikai Egyesült Államokba november 17-étől vízummentesen utazhatnak a magyar állampolgárok, de ehhez új típusú, bordó színű biometrikus útlevél szükséges, amely tartalmazza a beutazáshoz nélkülözhetetlen (előírt) adatokat.

Ügyfélfogadás

Hétfõ: 8 - 12 óra és 13-14 óra között
Kedd és péntek: 8-12 óra között
Szerda: 8-12 és 13-17 óra között
Csütörtök: NINCS ügyfélfogadás

Kapcsolódó cikkek:
· Lejár a személyim - olvasónk kálváriája
· Nyitva van az Ügyfélkapu
· Példamutató ügyintézés a hivatalban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában