Helyi közélet

2008.11.08. 08:31

Olvasónk írja: Megtanulni írni és olvasni

<p>Hallom, okos emberek javasolják, a reál tantárgyak megszüntetését az iskolákban, mint a kémia, fizika, matematika. Össze kell vonni ezeket az unalmas anyagokat egy kis beszélgetési órára, mivel a velük való foglalkozás felesleges. - kezdte olvasónk.</p>

A „Disputa” című műsor késztetett írásra

Egy 46 tanévet végig dolgozott nyugdíjas népiskolai tanító vagyok. 1946. januárjában kezdtem dolgozni. Már korábban szóltam arról, hogy rontották el az olvasás–írás tanítását. De ezúttal más buzdított írásra.

Az utcán lévő villanyoszlopokra mindenhol plakátot ragasztottak, amelyek tudatják, hogyan lehet jelentkezni a kihelyezett gimnáziumi oktatásra az iskolában. Itt az alig kétezer lakosú községben, – amelynek majdnem a harmada hátrányos helyzetű roma – lehet érettségizni, netalán utána egyetemre is menni!

Eszembe jutott egy ötvenes évekbeli vicc: Kirúgják a falu jegyzőjét. Pótolni kellene. Na, X elvtárs, elmégy tanfolyamra! Három hét, s már van jegyző! Elküldik a faluból az orvost. Na X. elvtárs, most oda kell menned! Három hét múlva már orvos is van. Elzavarják az öreg tanítót is. Na X. elvtárs, most oda kell menned! Felcsattan erre X. elvtárs: Na azt már nem! Akkor meg kéne tanulnom írni, meg olvasni is. Oda már nem megyek!

Az olvasás megszerettetése?!

Drága jó (műsorban megszólaló) tanár nő! Mi annak idején lopva olvastunk. Azért kaptunk ki, mert az otthoni segítő munka helyett a könyvet bújtuk. Én például az udvari wc-ben tudtam a legzavartalanabbul olvasni. Hogy lehet az, hogy nem érdekli a mai fiatalokat az olvasás?

Vajon miért nem olvasgat mesét esténkét csillogó szemű gyermekének az anyuka, apuka? Akkor viszont ki nézné a „csodamasina” műsorát, ahol állandóan a szex, a gyilkosság, borzalom, ahol mindig folyik a vér a képernyőről! Aztán látható a szívet, lelket gyönyörködtető reklámorgia, na és ráadásként Győzike! Na és ki menne szinte minden estre bulizni, ahol un. „izgi” dolgokat lehet csinálni zavartalanul, szinte már 12 éves kortól!

No de jön a jó világ!

Hallom, hogy okos emberek javasolják, a reál tantárgyak megszüntetését az iskolákban , mint a kémia, fizika, matematika. Össze kell vonni ezeket az unalmas anyagokat egy kis beszélgetési órára, mivel a velük való foglalkozás felesleges időtöltés! Csak „BULI” kell! S bármit aláírhat a fenti módon az ember, mint a régi világban az írni nem tudó, aki egy kereszttel, de ha nagyon rátarti, akár két keresztet is tehet, de ez már doktori fokozatot is jelent. Ez lenne a perspektíva?

- Vígh Gyula, Kéntorjánosi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában