Helyi közélet

2008.11.03. 17:02

Sírról sírra vándorol a virág Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Halottak napja alkalmából a szokottnál többen látogatnak ki a temetőkbe, a hozzátartozók ilyenkor szépen rendbe rakják és feldíszítik a sírokat. Igen ám, de az idő múlásával a temetői kellékek szépen lassan el-el tünedeznek – sajnos nem a természetes amortizációnak köszönhetően. A SZON utánajárt, vajon Nyíregyházán beindultak-e már a temetői szarkák! <dia width="900" height="700" alt="Sírról sírra vándorol a virág Nyíregyházán 2008.11.03."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/S_rr_l_s_rra_v_ndorol_a_vir_g_Ny_regyh_z_n_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Sírról sírra vándorol a virág Nyíregyházán 2008.11.03." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/video/32301/s--rr--l-s--rra-v--ndorol-a-vir--g-ny--regyh--z--n"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

A sírok között haladva igyekeztünk megszólalókat találni, akik elmondhatták volna, hogy mit tapasztalnak a temetők környékén. Természetesen volt, aki élőszóban, illetve akadt olyan nyíregyházi is, aki videóanyag formájában is kifejtette a véleményét.

Általánosságban elmondható, hogy a bejárathoz közeli és az út menti sírokról ritkábban tűnnek el a virágok, de a távolabbi helyeken már siralmasabb a helyzet. Egy hölgy elmondta, hogy történt olyan eset, amikor egy nap leforgása alatt a vázákból szőrén-szálán eltűnt a virág. Természetesen az is megesik, hogy a „jószívű” szarkák hagynak néhány szál virágot a síron, de a szebbjét magukkal viszik. Kíváncsiak voltunk, hogy az általunk megkérdezett nyíregyháziak mit gondolnak, hova tűnnek a temetői kellékek. Egy idős asszonytól megtudtuk, hogy ő már a saját szemével látta, hogy a sírról levett virágot szemrebbenés nélkül rakták át egy másikra. Így gyakorlatilag üres kézzel érkezve, egyfajta „önkiszolgáló” jelleggel egyesek ingyen csinosíthatják a hozzátartozóik sírját.

Volt olyan temetői látogató, aki szerint a virágok többsége visszakerül a virágárusokhoz, mert vannak, akik néhány fillérért még a virágot is lelopják a sírokról. Szerettük volna, hogy a temető előtt árusító virágárusok is megszólaljanak, de kamera előtt senki sem vállalta az interjút. Mindenesetre néhányan elmondták, hogy ők biztosan állíthatják, hogy ők nem szoktak virágot átvenni.

Egy idős néni elmesélte, hogy egy alkalommal a férje sírjához ültetett fenyőfát egyik napról a másikra kettéfűrészelték, és se híre, se hamva nem maradt az örökzöldnek. A hölgy elmondta, hogy a levágott fa legalább egy méteres volt, így nem érti, hogyan tűnhetett el.

A temető egyik bejáratánál arról érdeklődtünk, hogy a temetőbe látogatók milyen gyakran tesznek panaszt a virágok-kellékek eltűnéséről. Megtudtuk, hogy az effajta esetek meglehetősen gyakoriak, de a temető bejáratánál dolgozók ez ügyben tehetetlenek. Elvégre nincs jogosultságuk arra, hogy a temetőből kifelé átnézzék a látogatók táskáit, de az autókat néha leellenőrzik.

Egy látogató elmondta, hogy aki lopni akar, az biztosan nem a bejáraton viszi ki a szarjét, hanem a kerítésen átdobva viszi haza a megszerzett temetői kellékeket.

Ön találkozott már temetői tolvajokkal? Ossza meg velünk véleményét a fórumunkban!

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában