Helyi közélet

2008.11.24. 17:16

Összeült Nyíregyháza közgyűlése

<p>Nyíregyháza - Közgyűlést tart Nyíregyháza képviselő-testülete, a képviselők 37 napirendi pontot tárgyalnak, ebből hatot zárt ülésen.</p>

17:15: Szokol Tibor (MSZP) szerint is az egyik legfontosabb feladat áttekinteni, milyen pályázatokat nyújt be a város, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben minden egyes forint helyét meg kell nézni. Fontos a kis- és középvállalkozások segítése, az építkezők támogatása, és a hiányszakmák erősítése, mint ahogyan a közfoglalkoztatás feltételeinek megteremtése is. Nagy László alpolgármester szerint a koncepció olyan elemeket tartalmaz, ami a következő évekre meghatározhatja az önkormányzat mozgásterét. Ami jövőre fontos: az intézményhálózat működésének biztosítása. A működési költségek csökkentése alapvető feladat, mint ahogyan a kieső források pótlása is. Ez megoldható-e az intézmények megtartásával, vagy be kell zárni valamelyiket? Ha mindenki fontosnak tartja a működési költségek csökkentését, ezt is át kell gondolni, de ehhez is konszenzusra van szükség – mondta.

Csabai Lászlóné polgármester elmondta: gyorsítani akarják a beruházásokat, mert ezzel a foglalkozatást erősítik. Ha leállnak a pályázatokkal, 2010-2013 között nem lesznek fejlesztések a városban, de szerinte nem ez a járható út. A fontos döntések 2009-ben és 2010-ben születnek meg, ezért nagyon fontos, hogyan döntenek a koncepcióról. A testület elfogadta a koncepciót.

16:47: Ebben a gazdasági helyzetben mit tehet Nyíregyháza? – kérdezte dr. Vinnai Győző (Fidesz). Azt mondta, reálisan kell tervezni, a fejlesztések között priorizálni, a devizahiteleket újra kell gondolkodni. Nagyon nehéz lesz úgy összehozni a költségvetést, hogy reálisan összeérjenek a bevételek és a kiadások. Felberman Endre (SZDSZ) szerint nincs könnyű helyzetben az, aki ma koncepciót akar készíteni. Nem ismerjük a válság pontos hatásait, következményeit. Satuba van szorítva a város, hiszen számos kötelező feladatot kell ellátnia a városnak, ráadásul a fejlesztések terén túlnyerte magát a város, azok megvalósításához minden bizonnyal újabb hitelfelvételre lesz szükség. Szerinte az adóbevételek tervezése nem irreális, azok teljesülhetnek, az illetékeknél azonban lehet visszaesés.

Giba Tamás alpolgármester elmondta: a megnyert pályázatok saját erejét a kötvénykibocsátás már fedezi, azokra újabb hitelt nem kell felvenni. Viselkedhetünk úgy, hogy ebben a pályázati ciklusban már nem nyújtunk be pályázatot, de akkor elveszítjük annak a lehetőségét, hogy a következő három évben új fejlesztések valósuljanak meg. Széleskörű politikai egyeztetés kell ahhoz, hogy milyen pályázati stratégiát folytasson a város.

16:15: A jövő évi költségvetési koncepcióról tárgyalnak most a képviselők. A legnagyobb projektek: az akadálymentesítés, a csatornázás folytatása, járdaépítés, kerékpárutak építése, illetve az Integrált Városfejlesztési Stratégiában foglaltak folytatása. A bizottságok elfogadásra javasolták a koncepciót.

Márföldi István (Fidesz) az adó- és illetékbevételek tervezését bátornak tartja, szerinte a bázisszinten tartás nem fog bekövetkezni. Nem érzékeli, hogy a működési költségeket racionalizálni szeretné a városvezetés, szerinte ilyen bevételek mellett azok csökkentése létkérdés. Földesi István (Függetlenek Egyesülete) azt mondta:  igen helyesen fogalmazta meg a jövő évi költségvetést az előterjesztés, mert felhívja a figyelmet a takarékoskodás szükségességére, a munkahelyteremtés fontosságára. Dr. Tirpák György (Fidesz) több orosi út aszfaltozását kérte, s a közvilágítás korszerűsítését.

16:06: Az önkormányzat idei első három negyedévi gazdálkodásának végrehajtása a következő napirendi pont. Márföldi István (Fidesz) szerint a kiadási oldalon több feszültség is van: a felhalmozási kiadások alacsony mértékben teljesültek, a baj az, hogy felújításra, fejlesztésre nem marad pénz. Erre csak pályázat útján van lehetőség, a saját erőt pedig csak hitelekből képes előteremteni az önkormányzat. Szerinte nem kellene minden pályázaton részt vennie a városnak, azokra kellene koncentrálni, melyek a lakosság életkörülményeit javítják.

Felberman Endre (SZDSZ) a saját működési bevételekre hívta fel a figyelmet, ami több mint tíz milliárd forint. Ez egy igen jelentős tétel, mondta. Dr. Vinnai Győző (Fidesz) kiemelte: évek óta tendencia, hogy nem teljesülnek a bevételek, a városfejlesztési kiadások, nő a hitelállomány, a deviza alapú hitelnek pedig a jelen gazdasági helyzetben nagy veszélyei vannak – mondta.

15:21: Jeszenszki András (MSZP) szerint a tények magukért beszélnek, az előterjesztés nem sikerpropaganda. A város dolga, hogy olyan környezetet teremtsen, ahová szívesen jönnek a befektetők, ezt pedig Nyíregyháza elérte. Ez hozza a tőkét és a pályázati források, de miért kellene szégyellnünk, hogy ezeket igénybe vesszük? A külterületek s fejlődnek, s jelentős előrelépések történtek, sikeres pályázatok nyomán pedig tovább javul az érintett területeken élők helyzete.

15:14: Felberman Endre azt kérdezte, a Móricz Zsigmond körút felújítása kire tartozik? Azt is szerette volna tudni, elfogadta-e már a tervtanács a Skála áruház homlokzatára vonatkozó javaslatot? Az út egy része Kálmánházához tartozik, a másik részének állami pénzből való felújítására van lehetőség – derült ki. A Skálával kapcsolatban élénk vita alakult ki a homlokzatról, ám a Tervtanács végül jóváhagyta az arany színű homlokzatot – mondta Giba Tamás.

Földesi István, a Függetlenek Egyesülete frakcióvezetője elmondta: reálisnak tartják az előterjesztést és köszönetet mondott mindenkinek, aki tervezőként, megvalósítóként részt vett a beruházásokban, fejlesztésekben. A fejlesztéseket akkor is meg kell valósítani, ha a saját erőt hitelből teszi mellé a város – mondta. Dr. Szilassy Géza (Fidesz) szerint az volna az optimális, ha az anyagban lévő fejlesztések a város forrásaiból valósulnának meg, de tudjuk, hogy fejlesztésre saját erő szinte egyáltalán nincs, ami van, az is hitel, a források nagy része európai uniós forrás. Azt kérdezte, a város címere mellett az előterjesztésen az unióra is utalni kellene.

Szokol Tibor, az MSZP frakcióvezetője szerint az előterjesztés miatt nem kell szégyenkezni. A politikai és a szakmai vezetés is megtette, amit megtehetett. 27 beadott pályázatból 8-at utasítottak el, a város összesen eddig 26 milliárd forint pályázati forrást nyert. Eredményesen dolgoztak, bár van még teendő. Dr. Vinnai Győző (Fidesz) a Bencs tervet hasonlította össze a mostani előterjesztéssel, s azt mondta, az erős és versenyképes gazdaságpolitikából semmi sem maradt, amiatt az akkori tervből alig valósult meg valami. A kereskedelemfejlesztés címszó alatt szerepel például a Búza téri piac, holott még nem valósult meg. Nagy ellentmondás van a külterületi alapinfrastruktúra kiépítése és a belterületi fejlesztés között, a közlekedésben és az oktatásban is nagy a lemaradásunk – mondta Vinnai Győző.

14:33: A város 2007-2010 évi gazdasági programjának időarányos végrehajtása a következő napirendi pont. Az elmúlt két évben megalapoztuk a következő két évet, jó esély van arra, hogy a programot a város végrehajtsa – mondta a polgármester.

Lőrincz Tamás (Fidesz) azt kérdezte, a Tüzér és a Kállói út összekötése megvalósul-e, mert az egyik oldalon az szerepel, hogy a pályázatot elutasították, a másokon pedig az, hogy elbírálás alatt van. Dr. Vinnai Győző (Fidesz) azt kérdezte, megvalósul-e a Bencs programban megígért vasútfejlesztés, a kiskörút és a nagykörút befejezése, a repülőtér fejlesztése? Csabai Lászlóné azt mondta, a gazdasági program elfogadásakor visszaléptek több területen is, mert látták, mire van reális esély. A nyugati elkerülő út megépülésének nincs most realitása, mert vannak olyan programok, melyek ezzel szemben most prioritást élveznek. A Tüzér utca kapcsán a nyíregyházi pályázatot forráshiány miatt utasították el, de maradt pénz és ha más pályázatnál is marad, kormánydöntéssel megkaphatják és megvalósulhat a fejlesztés. A Vay laktanya esetében kereskedelmi fejlesztésről volt szó korábban, az előszerződést egy céggel megkötötték, ők az épületeket lebontották, ám most a szerződés felbontását kérték.

14:03: Szilassy Géza (Fidesz) azt javasolta, hogy fontolják meg: csak este kilencig tartson a közgyűlés, ha azt követően is maradnak napirendi pontok, azt egy mási napon tárgyalják. Úgy vélte, hogy az egy órakor kezdődő üléseken este tízkor, vagy még később már nem lehet érdemi döntéseket hozni. Dr. Vinnai Győző, a Fidesz frakcióvezetője arról a tanulmányról beszélt, melyről lapunkban is beszámoltunk, s mely szerint a megyei jogú városok közül Nyíregyháza csak a 17. a befektetés-ösztönzés, a tőkevonzás tekintetében. A cég azt vizsgálta, milyen összefüggések vannak az önkormányzati rendeletek, s az odaérkező tőke között. Vinnai Győző a polgármestert kérdezte a vizsgálatról. Dr. Hajzer László (Fidesz) egy lejárt idejű határozat kapcsán azt kérdezte, kitől, vagy mitől kapott egy ötvenmillió forintos telket ingyen az önkormányzat.

Csabai Lászlóné azt mondta, a frakciók tárgyaljanak arról, hogy az üléseket meddig tartsák. Vinnai Győző felvetésére elmondta: a cikk megjelenése után egy héttel megjelent egy másik cikk, mely cáfolta azt, hogy Nyíregyháza a sereghajtók között lenne. A telekkel kapcsolatban azt mondta: az Aldi bocsátotta a területet az önkormányzat rendelkezésére, ez a velük kötött szerződés része volt. Dr. Vinnai Győző azt kérte, hogy ha a kutatást végző cég Nyíregyházára jön, szeretnének ők is részt venni a megbeszélésen.

13:26: A napirendek előtt kitüntetéseket adott át Csabai Lászlóné polgármester és dr. Szemán Sándor jegyző. Az Együtt egymásért Burger István díjat Sándor Zoltánné, a Rákbetegek Országos Szövetségének Napforduló Szolgálata vezetője kapta, a Nyíregyháza gyermekeiért és Ifjúságáért Kégly Szeréna díjat

Czomba György pedagógus, gyermekszervezeti vezető, egészségnevelő vehette át. A testület gratulált a Cantemus kórusnak, mely a nemrégiben megrendezett Nemzetközi Kórusversenyen számos díjat nyert, elismerését fejezte ki a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonának, mely elsőként az országban néhány héttel ezelőtt elnyerte a Magyar Minőség Háza kitüntető címet. Nemzeti ünnepük alkalmából, október 23-án az önkormányzati miniszter Váradi István irodavezetőnek a Köz szolgálatáért érdemrend bronz fokozatát adományozta, őt is köszöntötte a közgyűlés.

13:11: Szó lesz áremelésekről – víz- és csatornadíj, szemétszállítási díj, autóbusz jegy és bérlet ára - , a képviselők elé kerül a jövő évi költségvetési koncepció, s az első három negyedév gazdálkodása is.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában