Helyi közélet

2008.12.19. 16:41

A türelem támogatást terem

<p>Csaroda – Abban bíztunk, hogy karácsonyra legalább még egyhavi támogatást megkapunk, hogy ne csak a bizonyítványunkat tehessük a fa alá – mondja kicsit irónikusan, de kellően elkeseredetten csarodai olvasónk.</p>

Judit több mint félszáz társával áprilisban vállalkozott arra, hogy a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal által indított Lépj egyet előre II. projekt keretében elsajátítja a panziós, falusi vendéglátó szakma fortélyait.

– A beregi térségben nagy a munkanélküliség, így minden lehetőségnek örülünk, ami a segélytől több pénzt jelent a családnak. Nemcsak ez, hanem a tanulás is motivált, hogy részt vegyünk a 800 órás képzésen. A Riviera Tours Kft. által szervezett tanfolyamra több szomszédos településről is jelentkeztek munkanélküliek, több gyermekes, gyesen, gyeden lévő családanyák. Az oktatás nagyon jó és hasznos volt, hétköznapokon délután 4 és este 8 között, hétvégén 8-tól délig ültek az iskolapadban, s Tarpára jártak szakmai gyakorlatra.

– A gyerekeket szomszédokra, rokonokra bíztuk, hogy tisztességesen elvégezzük a tanfolyamot, mert a támogatási szerződésben az állt, minden 150 teljesített óra után, ehhez jelenléti ívet kellett aláírni, válunk jogosulttá a mindenkori minimálbér egyhavi összegére.

– A szerződésben az szerepel, hogy a tanfolyam sikeres elvégzése végén összesen 396 ezer forint támogatást kapunk, természetesen részletekben. Ez sok pénz, de vállaltuk a kötelezettségeket – folytatja Judit. A hónapok teltek, novemberben sikeresen levizsgáztak, a szép OKJ-s bizonyítványukat megkapták, csak éppen a pénz nem érkezett meg. – Egyetlen egy alkalommal, októberben kaptunk 82 ezer 800 forintot.

Napi rendszerességgel hívjuk a hivatalt és a kft-t. Van, hogy egymásra mutogatnak, de előfordult már, hogy csak egy géphang közölte velünk: ha van bankszámlánk még ebben az évben, ha nincs akkor előfordulhat, hogy csak januárban kapjuk meg a minket megillető támogatást. Biztos unják már, hogy kérdezősködünk, de mi nem kérünk sem többet sem mást, mint amit a szerződésben aláírtunk. Mi már teljesítettünk.

Azt szerettük volna, hogy ne szegénységgel induljunk neki a karácsonynak. A gyerekek mit kezdenek a bizonyítványunkkal, legfeljebb rajzolhatnak bele... Csak azt szeretnénk végre tudni, mikor kapjuk meg a pénzünket?

– Tapasztalaink alapján kijelenthetem, minden tanfolyamon részt vett hallgató meg fogja kapni a támogatást – ezt már Oláh Bertalanné, a Riviera Tours Kft. ügyvezetője közölte lapunkkal, akik már a Lépj egyet előre I. projektben is részt vettek képzőszervként.

Mi, amit vállaltunk, azt maximálisan teljesítettük: a tanfolyam szakmai és gyakorlati részét lebonyolítottuk, az adminisztrációs feladatokat elvégeztük, s minden iratot, ami a támogatás kifizetéséhez kellett a hivatalnak elküldeni, elküldtünk. Innentől pedig már nincs ráhatásunk az ügyre.

A pénz már úton van

– Igaz, eddig csak egy utalást  kapott a levél írója. A további 3x150 óra teljesített képzés után járó megélhetési támogatás már utalásra elő van készítve, ami azt jelenti, hogy  2-3 napon belül a számfejtés és az Államkincstárba továbbítás megtörténik – tájékoztatott D. Szekeres Ágnes.

– Ha az ünnepre  még nem is, de két ünnep között meg kell érkeznie a pénznek. A negyedik juttatást csak a bizonyítvány másolatának beérkezése után, a közpénzek kifizetésére  vonatkozó ellenőrzés megtörténte után  utalhatjuk. A dokumentumok hiánytalan beérkezésétől a  hivatal ügyintézésre rendelkezésre álló idő 60 nap – tette hozzá a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal vezető főtanácsosa.

- Bednárik Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában