Helyi közélet

2010.10.28. 14:25

Mennyibe fáj egy fogkezelés Nyíregyházán?

<p>Az egészséges fogak alapja a rendszeres és gondos fogmosás, valamint az időről időre megejtett fogászati ellenőrzés.</p>

Nem csak akkor kell fogorvoshoz menni, ha már nagyon fáj – szajkózzák a doktorok, az emberek jelentős része mégis az utolsó pillanatig halogatja a szükséges, nem egyszer fájdalmas, de legalábbis kellemetlen kezelést. Nem így a nyíregyházi Kézi Brigitta, aki úgy döntött, szeretné időben megelőzni a bajt.


– Még nem kínoznak pokoli fájdalmak, néhány fogamra azonban, úgy érzem, ráférne az alapos fogászati ellenőrzés. A méregdrága magánrendelésekre nem futja, így marad a körzeti orvos. Néhány éve azonban már Nyíregyháza belvárosában élek, és fogalmam sincs, kihez tartozom. Hogyan lehet ennek utánajárni? Mely kezelések térítésmentesek, és melyek díjkötelesek? Ha ne adj Isten elégedetlen lennék az orvosom munkájával, van-e lehetőségem (a szabad háziorvos választáshoz hasonlóan) másikhoz fordulni azonos térítési díjak és feltételek mellett? – sorakoztatta kérdéseit a „fogára való” gyógyítót kereső ifjú hölgy.

 

Csak a házi fogorvosnál ingyenes az ellátás



– A törvény szerint a beteg a fogászati panaszaival csak a saját házi fogorvosát keresheti fel, ha ingyenes ellátást szeretne – mondta lapunknak dr. Együtt Mihály, az Egészségügyi, Szociális és Bölcsődei Igazgatóság igazgató-főorvosa. – A háziorvosok esetében a beteg átviheti a kártyáját egy általa választott másik praxisba, a házi fogorvosok esetén azonban erre nincs lehetőség. A szabályozás szerint tehát a fogorvos csak a saját körzetéhez tartozó beteget köteles kezelni, ám ha van szabad kapacitása, elláthat mási körzetből érkezőket is. Nemrégiben módosultak Nyíregyházán a körzethatárok, a változásokat a  nyirhalo.hu oldalon találják meg a városlakók, de a 417-803-as számon is kaphatnak felvilágosítást – mondja az igazgató-főorvos

Néhány jó tanács, ha fél a fogorvostól:
1. Beszéljen félelméről a fogorvosnak! A szakember és asszisztense mindent meg fog tenni, hogy Önt megnyugtassa, félelmét eloszlassa, s hogy az egész procedúra minél elviselhetőbb legyen.
2. Lehetőleg olyankor kérjen időpontot, amikor nem kell rohannia, például kora reggel vagy egy szombati napon.
3. Vigyen magával zenelejátszót, hogy amíg a sorára vár, ne az orvosi eszközök furcsa hangjait hallgassa a rendelőből, hanem a kellemes muzsikát.
4. Csukja be szemét, és gondoljon valami szépre, megnyugtatóra. Ne arra figyeljen, hogy a fogorvos hogyan matat az ön szájában.

Maszek fogorvosok



Ha már választani kell a fogorvosok között, és a spórolás is nyom a latba valamennyit, akkor dr. Juhász Antal a Kelet-Magyarország Hűségkártyájánál elfogadásával kínál csábító lehetőséget. De mi szól még mellette, illetve úgy általában a magánorvosok mivel vannak előnyösebb pozícióban?

– Nem kell annyit várni, hamarabb sorra kerül a páciens. Nem megbántva a körzeti rendelők körülményeit, elmondható, hogy a magánorvosok igényesebb környezetet teremtenek, és a legmodernebb eszközökkel várják az ügyfeleket – ecsetelte az Alexis 99 Bt. üzletvezetője. Elmondta, hogy aki a megjelölt egészségpénztár tagja, a részére elkészített mindennemű fogászati beavatkozás költségeit, vagy annak bizonyos hányadát az egészségpénztáraik számláiról fedezhetik az általa kiállított számlák alapján

Tarifák magánfogorvosoknál

 

Foghúzás: 3000-8000 forint
Tömés: 5000-12000 forint
Porcelán korona: 12000-25000 forint

A házi fogorvosoknál a fogmegtartó kezelések – tömés, gyökérkezelés, fogkőleszedés – ingyenesek, a fogpótlás jobbára nem az.

- Ladányi Tóth Lajos, Palicz István, Száraz Ancsa -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában