Helyi közélet

2011.05.26. 20:42

Közgyűlés után: egyenes beszéd

<p>Az üzemszerű működés már nem indokolja, hogy tanácsadó cégekkel kössön szerződést a holding – véli a megyei közgyűlés elnöke.</p>

– Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve! Mégis úgy gondolom, az volt a névtelen feljelentő célja, legalábbis az időzítésből erre lehet következtetni, hogy az egészségügyi holding gazdasági évének lezárását megakadályozza – mondta lapunknak Seszták Oszkár. A megyei közgyűlés elnöke, mint a szerdai közgyűlésen kiderült, előző este tudta meg, hogy egy névtelen feljelentés miatt rendőrségi nyomozás indult a holdingnál hűtlen kezelés gyanúja miatt, s a lefoglalt iratok hiányában a 2010. évi beszámoló könyvvizsgálói auditja sem történt, történhetett meg. Ha a feljelentő célt ér, akkor annak komoly következményei lennének a gazdasági év május 31-ei zárásával kapcsolatosan. Pontosan ezért is kérték a rendőrséget, hogy mihamarabb kerüljenek vissza az iratok.

Amennyiben úgy látjuk, hogy veszélybe kerülhet a törvényes határidő betartása, akkor is van lehetőségünk, hogy a törvényben meghatározott intézményeket írásban tájékoztassuk: rajtunk kívülálló okok – jelen esetben a nyomozás miatt – miatt nem történt meg az auditálás. Ennek halasztó hatálya van és nem sértünk törvényt – magyarázza az elnök és hozzáteszi: fenntartóként nekik az a legfontosabb, hogy a vizsgálat mihamarabb lezáruljon, aminek az élére állnak és lehetőségeik szerint mindenben segítik azokat, akiknek ez a feladata.

Új gazdasági főigazgató a holdingnál

Az önkormányzat elnöke, nemcsak a keddi értesülésen lepődött meg, hanem azt sem tudta mire vélni, hogy a közgyűlés előtt 2 nappal az MSZP frakcióvezetője, eggyel pedig a Jobbik frakcióvezetője kérdezte ugyanazt: igaz, hogy leveszik napirendről a holding beszámolóját? – Cáfoltam, hiszen nem tudtam a konkrét ügyről. Úgy gondoltam, ez még az a város és megye közötti szakmai vitával függ össze, hogy kell-e nekünk az egészségügyi holding tevékenysége után helyi adót fizetni vagy sem? A könyvvizsgáló szerint igen, szerintünk csak a vállalkozói tevékenység után, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott feladatellátás után nem. Most várjuk a szakminisztériumi állásfoglalást. Ennek tulajdonítottam a levételről szóló pletykákat.

A tanácsadói szerződéseket nem szeretem. Az átalakulás folyamatában indokoltnak tartottam, hogy külső szakértők is segítsék a munkát. De az üzemszerű működés során erre már nincs szükség, a feladatot el tudják látni a holding főosztályai – válaszolta arra a kérdésre Seszták Oszkár, hogy állítólag a holding csaknem 20 tanácsadói céggel kötött szerződést. – Ugyanilyen aggályosnak tartom, ha valaki nem munka-, hanem vállalkozói szerződéssel látja el a feladatát. Éppen ezért fenntartóként és tulajdonosként a megyei közgyűlés vezetése kezdeményezte, hogy május 15-étől a pályáztatást követően új, munkaszerződéses főkönyvelője legyen a holdingnak. Szintén tulajdonosi kezdeményezésre – a holding vezetésével egyetértésben – került a menedzsmentbe (munkaszerződéssel) Juhász László új gazdasági főigazgató, akinek a több évtizedes szakmai tapasztalatára szükség van

Bíznak abban, hogy nincs szabálytalanság

A megyei közgyűlés vezetése bízik benne, hogy a vizsgálat nem állapít meg szabálytalanságot, az elnök azt pedig kimondottan sajnálatosnak tartja, hogy az ilyen ügyek árnyékot vetnek az elért gazdasági eredményekre, arra a munkára, amit az egészségügyi ellátás fenntartása és javítása érdekében tettek.

A megye egyhangú politikai döntése alapján szerveztük át mind a finanszírozást, mind a szolgáltatási kereteket – említi az előzményeket Seszták Oszkár. – A csökkenő adósságállomány, a tagkórházak (egy kivételével) pozitív pénzügyi mutatói alátámasztják, hogy az akkori döntés kedvező hatással volt a gazdálkodásra és a működésre. Nem csupán fenntartanunk, hanem racionalizálnunk is sikerült az elmúlt két esztendőben az ellátás alapjait. Tudjuk, és nagyon sajnáljuk, hogy mindez a munkavállalók jövedelmében és a betegellátás mindennapjaiban még nem hozott érezhető javulást.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában