Helyi közélet

2011.09.20. 12:01

Csengerbe kerül az O sváth-magángyűjtemény

Csenger - Csengerbe kerül az O sváth György nyugalmazott nagykövet birtokában lévő több tízezer darabos, értékes könyveket, festményeket és egyéb műtárgyakat tartalmazó gyűjtemény, amelyet egy korábban állami tulajdonban lévő, felújításra váró ingatlanban helyez majd el a szabolcsi kisváros önkormányzata.

Csenger - Csengerbe kerül az O sváth György nyugalmazott nagykövet birtokában lévő több tízezer darabos, értékes könyveket, festményeket és egyéb műtárgyakat tartalmazó gyűjtemény, amelyet egy korábban állami tulajdonban lévő, felújításra váró ingatlanban helyez majd el a szabolcsi kisváros önkormányzata.A gyűjtemény nagyobb része magyar, német és francia nyelven íródott, bőrkötéses, világirodalmi témájú könyvekből áll, amelyeket a világban tett utazásai során gyűjtött össze O sváth György. Az értékes festményeket és egyéb műtárgyakat is tartalmazó kollekciót jelenleg Brüsszelben és Budapesten tárolják, a szatmári térséghez édesapja családja révén ezer szállal kötődő nyugalmazott nagykövet azonban úgy döntött, hogy ezt a páratlan értéket Csengernek ajándékozza - mondta el Forján Zsolt polgármester kedden az MTI-nek.

Felpezsdülhet a település élete

Az önkormányzati vezető közlése szerint a mintegy 400 millió forint értékű, leltározás alatt álló gyűjtemény a település központjában álló, használaton kívüli korábbi rendőrségi épületbe költözik be, amelyet az állam bocsátott ingyen a város rendelkezésére. Az erősen leromlott állapotú épület jelenleg nem alkalmas a gyűjtemény befogadására, felújítását pályázati pénzből finanszírozná az önkormányzat.

Már készül a felújítási terv, megfelelő forrás esetén a munkálatok jövőre kezdődnének el, másfél év múlva pedig már a gyűjtemény is beköltözhet az épületbe - tette hozzá Forján Zsolt. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, egy olyan értéket kap meg Csenger, amely felpezsdítheti a magyar-román határ mellett fekvő település és kistérségének kulturális és turisztikai életét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában