Helyi közélet

2011.10.10. 17:31

Kocsmából kitiltott kiskorúak Újfehértón

Újfehértó - A középiskolások nem vették jó néven az érdekükben hozott szigorú rendeletet.

Újfehértó - A középiskolások nem vették jó néven az érdekükben hozott szigorú rendeletet.A helyi tizenévesek önpusztító szórakozási szokásai láttán és a fiatalkorúak által elkövetett szabálysértések, bűncselekmények elszaporodása miatt nem mindennapi lépésre szánta el magát nemrégiben az újfehértói képviselőtestület: szigorították az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjét, és meghúzták a belépési korhatárt a szórakozóhelyek vendégserege előtt. Mindezt az ifjúságvédelem nevében, s a rendelet ellen lázadozó fiatalok érdekében.

Dr. Mátyás B. Szabolcs jegyző lapunk érdeklődésére elmondta: tarthatatlan és tűrhetetlen állapotokkal szembesült nyáron, amikor a rendőrökkel közösen „razziát” tartottak az egyik fehértói szórakozóhelyen. Sok bódult, ittas tizenéves lépett ki a „bulizóna” ajtaján, köztük jócskán akadt 16 és 14 év alatti gyermek is. – Bár a rendőröknek elismerték, hogy alkoholt fogyasztottak, és legtöbbjüket a szórakozóhelyen szolgálták ki, a jegyzői hatáskör kevés mozgásteret adott arra, hogy véget vessünk ennek a szomorú jelenségnek. A helyi képviselő-testület elé vittem az ügyet, akik meghozták a szükséges döntést.

Aláírásgyűjtő akcióba kezdtek a fiatalok

Az önkormányzat úgy határozott, ha egy szórakozóhelyen részeg vagy bódult fiatalt találnak, a buli szervezőjét büntetik meg, és akár be is zárathatják a helyet. Az újfehértói diszkóba, amely néhány hete még tele volt fiatalokkal, azóta nem merik beengedni a középiskolásokat, akik – jobb híján – esténként az utcán beszélgetnek és iszogatnak, néhányan pedig aláírásgyűjtő akcióba kezdtek.

– Csak hallomásból értesültem az ellenkampányról. Ez azért „szerencsés”, mert 18 éven aluliak – korlátozottan cselekvőképes személyek lévén – nem gyűjthetnek aláírásokat, ha így tesznek, személyes adatokkal való visszaélés miatt eljárás indítható ellenük. Zenés vendéglátóhelyen, rendezvényeken este nyolc után jól látható, külön jelzéssel (pl. karszalag) kell megkülönböztetnie a 18 év alattiakat az üzemeltetőnek. Az üzletekben, rendezvényeken 18. életévet be nem töltött bódult személy nem tartózkodhat, ennek betartásáért az üzemeltető vagy a szervező afelelős. Ennek megszegése esetén szabálysértést követ el, amiért ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható – tette hozzá a jegyző.

Rendelet-módosítás

Kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet végző üzletekben, rendezvényeken:14. életévét be nem töltött gyermekkorú személy 20 óráig szülői felügyelet nélkül, 22 óráig kizárólag szülői felügyelettel, 22 óra után nem tartózkodhat;14-15 éves fiatalkorú 22 óráig szülői felügyelet nélkül, 22 óra után kizárólag szülői felügyelettel tartózkodhat.

- Palicz István -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában