Helyi közélet

2012.04.24. 14:21

„A csődvédelem nem egyenlő a felszámolással”

Szakoly - Ahogy arról már beszámoltunk, csődvédelmet kért a szakolyi bioerőmű főtulajdonosa, a Liget Bioenergia Művek Kft. Megpróbáltuk körbejárni az ügyet, hogy mi vezetett az egykor „mintaerőműnek” kikiáltott üzem hanyatlásához.

Szakoly - Ahogy arról már beszámoltunk, csődvédelmet kért a szakolyi bioerőmű főtulajdonosa, a Liget Bioenergia Művek Kft. Megpróbáltuk körbejárni az ügyet, hogy mi vezetett az egykor „mintaerőműnek” kikiáltott üzem hanyatlásához.Először Bényei Jánost, volt szakolyi polgármestert kérdeztük, aki főleg az erőmű beindításának előkészítésében segédkezett. – Előrebocsátom, én az induláskor már nem voltam Szakoly polgármestere, de véleményem van a történtekről. 2009-ben kezdődött a próbaüzem, 2010-ben pedig megvonta az állam a zöldáram kvótát, amit azóta sem szabályoztak. Ezenkívül a banki finanszírozás és az árfolyam változása is igen kedvezőtlenül hatott a működésre – modta a 2006-ig „hatalmon” lévő volt polgármester.

Ezután felkerestük a jelenlegi polgármestert, Szűcs Gabriellát is, de ő a részletekbe nem kívánt belemenni.

– A Liget Kft. új tulajdonosa a tavalyi leállás után idén februárban indította újra az üzemet. Ez és a csődvédelem meghosszabbítása nem mostani hír, csak valamilyen okból most kezdett el foglalkozni vele a média. A részletekért keressék az új tulajdonost – zárta rövidre a beszélgetést a szakolyi polgármester.

Hatvan embernek biztosít megélhetést az erőmű

Először felkerestük a Liget Kft. volt tulajdonosát, Szőke Károlyt, aki szintén „továbbpasszolta” a labdát. – Én már csak alkalmazott vagyok az üzemben, így hiteles információval csak az új tulajdonos rendelkezik.

A Liget Bioenergia Művek Kft. ügyvezetőjét, egyben a DBM. Zrt. igazgatóságának elnökét is sikerült megszólaltatni a szakolyi erőmű ügyében. – Először is szeretném rendbe tenni az országos sajtóban megjelent apróbb csúsztatásokat. Aki tisztában van a jogszabályokkal, az tudja, hogy a csődvédelem nem jelent egyet a felszámolással. A Liget Kft. azért kérte a csődvédelmet, hogy reorganizálhassa az erőművet, illetve megegyezzen a beszállítókkal a tartozásokról. Azt sem kellene elfelejteni, hogy a cég február eleje óta újra működik és áramot termel, ezáltal hatvan embernek biztosít megélhetést – mondta Imre Gyula, aki hozzátette: a szakolyi bioerőmű működik, és ő azon dolgozik, hogy ez továbbra is maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában