Helyi közélet

2012.07.18. 15:44

Záhonyi díjazott az "Én és a Béres Csepp" pályázaton

Záhony - 40 éve született meg az egyik legismertebb hungarikum, a Béres Csepp. Ebből az alkalomból írt ki irodalmi pályázatot az elmúlt évben a Béres Gyógyszergyár Zrt, amelyen a feltalálóról elnevezett kollégium volt diákja, Beke József a negyedik helyezést érte el.

Záhony - 40 éve született meg az egyik legismertebb hungarikum, a Béres Csepp. Ebből az alkalomból írt ki irodalmi pályázatot az elmúlt évben a Béres Gyógyszergyár Zrt, amelyen a feltalálóról elnevezett kollégium volt diákja, Beke József a negyedik helyezést érte el.A Záhonyban született tudományos kutató és feltaláló, Dr. Béres József 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményt. A Béres Csepp 1978-ban került a forgalomba gyógyhatású készítményként, 2000-ben pedig hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították. A beérkezett közel kétszáz dolgozat közül a szakmai zsűri a záhonyi Dr. Béres József Kollégium volt diákjának, a Béres-Díjas gyulaházi illetőségű Beke Józsefnek a munkáját holtversenyben odaítélt 4. helyezéssel ismerte el. Jutalma egy tízezer forint értékű, Béres termékekből összeállított ajándékcsomag, valamint Béres Klára szerző által dedikált életrajzi könyv és egy díszes oklevél volt.

A győzteseknek július elején ünnepélyes keretek között adták át a díjakat a Béres Zrt. fővárosi székházban. A nyertesek kiválasztásakor a történetekben rejlő sorsokat, küzdelmeket, helytállást, erkölcsi példát, üzeneteket, valamint a művek stílusát, irodalmi értékét is figyelték. A példaértékű írásokból könyvet állítanak össze.

„Az idei, újabb évfordulón kíváncsiak voltunk, hogy emberöltőn túlmutató távlatból megszólítható-e még a lakosság, a rohamosan változó világ változtat-e a bevett szokásokon, él-e még a Béres-legenda, s vannak-e új tapasztalatok. Atyám mottóját tudnám idézni, a kiírt pályázat jelmondataként „Az élet az, amiért érdemes és kell is küzdenünk!” Legnagyobb örömünkre ezúttal is sok, értékes, tanulságot bőven szolgáltató levelet kaptunk, melyek megerősítették abbéli hitünket, hogy szükségük van az embereknek példákra és útmutatásokra” – nyilatkozta a pályázat kiírója, a feltaláló fia, dr. Béres József.

A beérkező anyagot összehasonlítva a tíz évvel ezelőtti pályázattal, az elbírálók érdekes megfigyeléseket tehettek. Bár ma is sokan számolnak be súlyos betegségekből való gyógyulásokról, ugyanakkor megjelenik a cseppeknek két új felhasználási területe is, mely egyértelmű összefüggésbe hozható a rohamosan változó világhoz való viszonyunkkal. Az egyik egy mentális hozzáállás: nem engedhetem meg magamnak hogy beteg legyek. A rohanó, frusztráló környezetből következik a készítmény másik újszerű alkalmazásának megjelenése. Meglepően sok pályamű foglalkozik pszichés problémákkal. Krónikus fáradtság szindróma, anorexia, depresszió és hasonló „civilizációs” betegségek jelennek meg a Béres Cseppet alkalmazók táborában.

Tancsik Róbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában