Helyi közélet

2012.09.15. 10:31

Fák, virágok, fény...

Talán jól illik az ismert dal címe az esetünkre. Mert minden összefügg! A gond az, ha a szolgáltató teljesíti a kötelességét, az is baj, ha nem, akkor még nagyobb zűr keletkezik. Dankó Mihály jegyzete

Talán jól illik az ismert dal címe az esetünkre. Mert minden összefügg! A gond az, ha a szolgáltató teljesíti a kötelességét, az is baj, ha nem, akkor még nagyobb zűr keletkezik. Dankó Mihály jegyzeteMa már kiderült, szinte elképzelhetetlen az életünk az elektromosság nélkül. S ahhoz, hogy az erőműből eljusson az áram a fogyasztóhoz, vezetékekre van szükség. Csakhogy a „dróton szállított szelídített mennykőnek” van egy „rossz” tulajdonsága, veszélyessé válik, ha valaki, vagy valami hozzáér: legyen az fa, virág, állat, ember... Az áramkimaradások és üzem­zavarok mintegy 50 százalékát az elhanyagolt, gallyazatlan, a villamos vezetékekbe belenőtt növényzet, a viharban leszakadó faágak, kidőlt fák okozzák.

Még nagyobb a baj, ha az elmaradt gallyazás miatt baleset történik, mert valaki olyan, esőtől nedves fához ér, amelynek a koronája érintkezik a vezetékkel – hívja fel a figyelmet az E.ON. Rögtön adódik a kérdés: ki ezért a felelős?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a paraktikum és a biztonság (amit törvények is megerősítenek) azt diktálják, hogy a tulajdonosnak, akinek a területén elhalad a vezeték, köteles a zavaró gallyakat eltávolítani. Ha nem teszi meg, jön a szolgáltató, és elvégzi ő a munkát! Persze ekkor (a legtöbbször) az esetleges esztétikum háttérbe szorul, őt egy dolog érdekli, kellően megtisztítani a területet. Különösen a lakott részeken, az utcák, utak mentén születhetnek „látványos” eredmények.

De az biztos, ami egy-két lakosnak (lehet jogosan) gondot jelent, százaknak, ezreknek segít! Ilyenkor gondolkodik el az ember! Érdekek! Kinek mi számít! Lehet, jogos a panasz a szolgáltató embereinek viselkedése miatt. (Bár ez mindig nehezen bizonyítható.) A cél, a feladat a világos. S hogy mindebből ne legyen feszültség, ehhez szükséges a jó együttműködés mindkét fél részéről. Ez viszont az élet minden területére így igaz. Tolerancia, figyelem és fegyelem, mert emberek vagyunk!

A fa gallyazása a gazda feladata

Kiirtott akácos: válaszol az E.ON

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában