Helyi közélet

2012.09.14. 16:31

Időjárás-jelentés

Budapest, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában

A Barents-tengertől a Balti államokon és a Kárpát-medencén át egészen Dél-Olaszországig hullámzó frontrendszer húzódik. A front mentén erősen felhős az ég, és sokfelé esik az eső, záporeső, délen zivatarok is előfordulnak. Ciklon örvénylik Norvégiától nyugatra, frontjai mentén Skandinávia déli részén és az Északi-tenger menti országok felett többnyire borult az ég, és ugyancsak sokfelé fordul elő eső, zápor. Eközben Délnyugat-Európa valamint a Kelet-európai-síkság felett egy-egy anticiklon helyezkedik el, hatásukra arrafelé napos, eseménytelen az időjárás. Amíg a legmagasabb nappali hőmérséklet az említett frontvonaltól nyugatra és a 45. szélességi körtől északra 10 és 20 fok között alakul, addig az Ibériai-félsziget déli részén továbbra is 30, 36 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a jelenleg a Kárpát-medence középső része fölött hullámzó frontálzóna kelet felé elhagyja az országot, és szombaton már ismét száraz levegő áramlik majd fölénk.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Napközben átmenetileg többfelé elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, majd estétől délen és keleten ismét egyre többfelé várható csapadék. Szombaton napközben északnyugat felől határozottabban csökken a felhőzet, a legtovább délkeleten, keleten marad a borult, esős idő, majd estére ott is megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Pénteken az északi szél nyugaton, szombaton az északnyugati szél a Dunántúlon és a középső országrészben megerősödik, másutt csak élénk széllökések lehetnek. Hajnalban az Alpokalján ködfoltok kialakulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, de északnyugaton 8, 10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 17 és 24 fok között valószínű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában