Helyi közélet

2012.11.15. 11:32

Orgonaavató hálaadó istentisztelet Fényeslitkén

Fényeslitke –  A Fényeslitkei Református Gyülekezet orgonaavató hálaadó istentisztelettel köszönti új orgonáját. A hálaadó alkalom november 18 (vasárnap) 14 óra.

Fényeslitke –  A Fényeslitkei Református Gyülekezet orgonaavató hálaadó istentisztelettel köszönti új orgonáját. A hálaadó alkalom november 18 (vasárnap) 14 óra.Az ünnepi alkalom Igehirdetője Dr. Fekete Károly a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora. Az új orgonát Csegei István a Szabolcs–Beregi Református Egyházmegye esperese avatja. Az orgonaavatási ünnepség vendégművésze: Pálúr János orgonaművész, a Zeneakadémia tanára, a Budapest–Fasori Református Egyházközség kántora. Több nemzetközi verseny első díjasa, Nagydíjasa. Tulajdonosa a párizsi nemzetközi orgonaverseny Landowski különdíjának. Európa 13 országában, az Egyesült Államokban, Japánban és az Orosz Föderációban adott hangversenyeket, melyek közül néhányat több rádió is egyenes adásban közvetített.

Az orgonaművész fényeslitkei szereplése megtiszteltetés a településnek, hiszen az új orgona megszólaltatása előtt megannyi híres orgonán bizonyította (párizsi Notre–Dame, a MÜPA) művészi kvalitását Pálúr János orgonaművész.

Új orgona az Árpád–kori műemléktemplomban

Az Egyházközség ékessége az Árpád–kori műemléktemplom, mely az 1200-as évek közepén épült román stílusban. A település legrégebbi építészeti emléke a falu legrégebbi utcájában áll. A község mellett elhaladó 4. sz. főútvonalon suhanva is azonnal szembe tűnik szinte bástyaszerű tornya és hajójának fehérsége. A homlokzatból félig kilépő hármas tagolású, román stílusú torony 35 méter magas, melynek négy oldalán egy–egy fiatorony áll. Ezek a fiatornyok leginkább a kalotaszegi templomok jellegzetességei. A toronnyal harmonizáló ugyancsak román stílusban épült hajót 1831–ben megmagasították és megszélesítették, így jelenleg kb. 350 fő befogadására képes. Érdekessége, hogy ajtaja nem a főútra nyílik.

A templomba belépve szemünk elé tárul a faragott és aranyozással gazdagon díszített szószékkorona. Az elmúlt tíz év során sikerült elvégezni a templom teljes külső és belső felújítását, valamint a templomkert parkosítását. Ennek eredményeként egy gyönyörűen felújított, impozáns környezetben tisztelhetik az Urat a Fényeslitkei Református Gyülekezet tagjai. Egy régi álom valósult meg, 2005–ben a templomtorony eddigi bádogfedését zsindelyre cserélték, a hajóra pedig cserépfedés került. Így sikerült visszaállítani a templom eredeti állapotát.

Gyülekezet másik nagy álma is a megvalósul a vasárnap felavatandó új 17 regiszteres mechanikus orgona átadásával.

Vincze Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában