Helyi közélet

2013.07.10. 19:18

Retro rock koncert Kalapáccsal a Garabonciás kempingben

Nyíregyháza - Július 12-én, pénteken este nyolctól „lesújt” a Kalapács, dübörög a rock a Tiszaparton.

Nyíregyháza - Július 12-én, pénteken este nyolctól „lesújt” a Kalapács, dübörög a rock a Tiszaparton.

A rockzene kedvelők és a színház szerelmeseinek körében is ismerősen cseng a név: Kalapács József. Az 1962-ben született magyar rockénekes 1980 óta aktív zenész, olyan együttesekben tűnt fel, mint a Pokolgép, Omen, Kalapács és a Hard. A Kukovecz Gábor gitáros és Paksi Endre basszusgitáros által alapított Pokolgép együttes Kalapács József énekessel a nyolcvanas évek második felében a legnépszerűbb heavy metal együttes volt Magyarországon.

A klasszikus felállású csapatból 1990-ben vált ki Kalapács és a gitáros, Nagyfi László, majd megalakították az Omen zenekart, itt énekelt 2000-ig. Az Omen felbomlása után megalapította a Kalapács zenekart, amely jelenleg is az egyik legaktívabban koncertező magyar rock zenekar, magyarországi koncertjeiken kívül rendszeres fellépői a térség nagy fesztiváljainak a határokon túl is. Ezzel párhuzamosan alapító tagja volt 2004-ben a Hard zenekarnak, amely melodikus rockzenét játszott, de 2009-ben kivált a csapatból, és új zenekart alapított Akusztika néven. A folk-akusztikus rockot játszó zenekar Kalapács József életművének legemlékezetesebb dalait akusztikusra áthangszerelve adja elő.

Kalapács József idén alapította meg az Atilla Fiai Társulatot, a zenekar rockoperák, musicalek dalait koncertszerű előadásban, rockénekesekkel adja elő. A társulat műsora elsősorban nemzeti rockoperáinkból és zenés kordokumentumainkból idéz (István a király, Árpád népe, Honfoglalás, Egri Csillagok, Kőműves Kelemen, A Megfeszített, A Kiátkozott, Válaszúton, Magyarnak számkivetve, Sacra Corona), de a legnagyobb nemzetközi musicalekből is előadnak (Jézus Krisztus Szupersztár, Nyomorultak, Jekyll és Hyde, Evita).

Kalapács a kilencvenes évek elejétől rendszeres szereplője a magyar zenés színházi életnek (Macskák, Atilla – Isten kardja, István a király, A kiátkozott, Kinizsi Pál, A megfeszített, Árpád népe), 2007-től állandó vendég a nyíregyházi Mandala Dalszínház Mandala Nyár előadásaiban, ahol Koppányt és Hegedűs Istvánt alakítja évek óta nagy sikerrel.

Az ország egyik legnépszerűbb rock énekese, Kalapács József július 12-én, pénteken este a gergelyiugornyai Garabonciás kempingben ad retro rock koncertet (Edda, P-Mobil, Bikini, Beatrice), ahol színpadra lépünk mi, a kisvárdai Radar zenekar is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában