Helyi közélet

2014.04.15. 07:34

Ahol kocsiból van a kerítés

Mátészalka - Nem kell bemutatni a Mátészalka környékén élőknek Török Lászlót. A világot mindig meglepi valami ötlettel.

Mátészalka - Nem kell bemutatni a Mátészalka környékén élőknek Török Lászlót. A világot mindig meglepi valami ötlettel. Hol kocka dinnyét termeszt, hol meg vasból kovácsol rózsát, hol meg csak ő a város Mikulása. Most megint olyat talált ki, és alkotott meg, amire az utcabeliek is nevetve csóválják a fejüket.

Erről így beszélt: - Szerettem volna a régi, ósdi kerítésemet lecserélni. Előbb a kaput csináltam meg, de kevés volt az anyag hozzá. Amikor jöttek a mesteremberek, magukat ajánlgatva, mondtam nekik, egyikőtök sem látott sem tüzet, sem üllőt, sem kalapácsot. Akkor döntöttem el, hogy magam csinálok kézzel kovácsolt kerítést. Három évig tartott a munka, mert úgy bogarásztam össze a 100 éves anyagot. Úgy terveztem, hogy újrahasznosítom a lőcsös szekerek kézzel kovácsolt vas alkatrészeit, minden azokból van. A kerítést azóta dicsérik, csodálják. Felismerik a patkót, a fellépőket, és mondják „hé te szakállas, mennyi eszed van neked!” Már kérik, hogy csináljak kaput, de én nem akarok belevágni, kevés az anyag – mondta.

Török László a megmaradt alkatrészekkel meg is mutatja, hogyan tervezte meg a kerítést. A keretét a földre rajzolta, mégis minden pontosan passzol. A szalkai szakállas mester megint elmosolyodik, valami huncut gondolat talán pont ebben a percben jutott eszébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában