Helyi közélet

2014.04.16. 09:52

Félmilliárdos belvízrendezési beruházás kezdődik Szamosszegen

Szamosszeg, 2014. április 16., szerda (MTI) - Több mint félmilliárd forint értékű belvízrendezési beruházás kezdődik ma a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosszegen.

Szamosszeg, 2014. április 16., szerda (MTI) - Több mint félmilliárd forint értékű belvízrendezési beruházás kezdődik ma a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosszegen.

Gergely Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta, hogy az 1990 lakosú község önkormányzata 553,2 millió forint 100 százalékos európai uniós pályázati támogatást nyert a belvízelvezető csatornarendszer kiépítéséhez.

A munkálatokat a mai projektnyitó rendezvény keretében a püspökladányi Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulás és a nyírcsászári MultiMax 99 Kft. kezdi el. A befejezés határideje 2014. december 19.

A beruházásban 18 kilométernyi belvízelvezető rendszer újul meg, záportározót, átereszeket és 16 ülepítős tisztítóaknát építenek. Több mint 3200 méter hosszú régi vezetékrendszert is kitisztítanak.

Gergely Lajos elmondta, hogy Szamosszeget érinti a Szamos-Kraszna-közi árapasztó tározó építése is, a 17 milliárd forint értékű víztározó szintén az év végére készül el. A 51 négyzetkilométeres árapasztó szükség esetén 126 millió köbméter víz befogadására lesz képes, a Szamos árszintjét 60-80 centiméterrel, míg a Tiszáét Vásárosnamény térségében 30-40 centiméterrel csökkenti veszélyes árhullámoknál.

A polgármester arról is szólt, hogy a szatmári ivóvízminőség-javító programban ugyancsak érintett Szamosszeg, másik 12 településsel együtt. A térségben 843 millió forintból öt vízművet és vezetékrendszerének egy részét korszerűsítik, 22 ezer ember ivóvíz-ellátását oldják meg.

Gergely Lajos elmondta még: Nagydobos községgel társulva tervezik a szennyvíztelep kapacitásának bővítését és a szennyvíz-elvezető hálózat teljes kiépítését, amelyet szintén pályázati támogatásból szeretnének a következő években megvalósítani.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában