Helyi közélet

2014.04.13. 15:31

Főhajtással és koszorúkkal emlékeztek Varjúlaposon az elhurcoltakra

Varjúlapos - Vasárnap délután Magyar László, Nyírtelek város polgármestere nyitotta meg azt a rendezvénysorozatot, ami koszorúzással kezdődött.

Varjúlapos - Vasárnap délután Magyar László, Nyírtelek város polgármestere nyitotta meg azt a rendezvénysorozatot, ami koszorúzással kezdődött.

A holokauszt 70. évfordulójára emlékezve az áldozatok előtt tisztelgett Nyírtelek önkormányzata vasárnap 13 órakor. A 2009-ben állított emlékmű megkoszorúzása után a rendezvény résztvevői megtekinthették a levéltárat, majd megismerkedhetnek a Varjúlaposról most megjelent kiadvánnyal. A múltra emlékező vendégeket várta még holokauszt kiállítás és konferencia is Varjúlaposról.

A gettók kialakításával egy időben, 1944. április 16-án Varjúlaposra szállították azokat a férfiakat néhány családdal együtt, akiket a csendőrség politikai okokból megbízhatatlanként tartott nyilván. A tábort az SS és a csendőrség ezért különös szigorral őrizte, külön csendőrnyomozó és SD nyomozó egység is működött itt. A körülmények a náci koncentrációs táborokhoz hasonlítottak.

A varjúlaposi gyűjtőtábor története 1944. május 2-án véget ért, a foglyokat elszállították Nyírjestanyára. Csak a halottak maradtak a tanyaközpont kis temetőjében. Azok az emberek, akik  a verések, a kínzások következtében az életüket vesztették, vagy nem bírták tovább a szenvedést, s öngyilkosok lettek. Földi maradványukat 1946. június 26-án exhumálták, s Nyíregyháza izraelita temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában