Helyi közélet

2014.04.26. 14:33

Itt a TÉT már a környezetünk jövője

Tiszaszalka - A Törvény és Taktika Egyesület céljai egy korfolyamattá kapcsolhatók össze. A környezetszennyezés napjaink egyik legnagyobb problémája, mely globális szinten hódít.

Tiszaszalka - A Törvény és Taktika Egyesület céljai egy korfolyamattá kapcsolhatók össze. A környezetszennyezés napjaink egyik legnagyobb problémája, mely globális szinten hódít.Ezért is fontos, hogy tegyünk egy tiszta világért, és legalább mikrokörnyezetünkben teremtsünk tisztaságot és rendet. A Törvény és Taktika Egyesület (TÉT) focicsapatnyi fiataljai januárban azzal a céllal alakultak meg, hogy a környezetvédelem, az oktatás és a kultúra területén maradandót alkossanak. Mindezt olyan sokszínű, értékközpontú, fenntartható társadalom megvalósítása érdekében tennék, mely emberi léptékű, nyitott, és öntevékeny közösségek együttműködésén alapszik.

– Természetfotósként gyakran jártam a mezőket, melyek eleinte mesés látványt nyújtottak. Később viszont a szeméthegyek átvették az uralmat az egykoron zöldellő területeken. Ekkor pattant ki fejemből az ötlet, hogy ez ellen tenni kell! – mesélt az egyesület elnöke R. Lakatos Bence a kezdetekről.

Nemes cél érdekében

– Egyesületünk rendszeres tájékoztatást nyújt a programokról, rendezvényekről, az érdeklődők tájékozódhatnak az egyesület céljairól és részt vehetnek a tevékenységében is, hiszen az önkéntesség kultúrájának – mely olyan jelentős értékkel bír, hogy a társadalom építőkövének tekinthető – a széles körű alkalmazása is célunk, hiszen tudjuk, egységben rejlik az erő – fogalmazott, a TÉT Egyesület elnöke, majd hozzátette: megalakulásukat követően nagy lendülettel kezdtek programjaik megvalósításába.

– Először is – a Föld világnapja és a Madarak és Fák napja alkalmából – a Tiszaszalka árte­rületén található Natura 2000 ártéri erdőnk megtisztítását tűztük ki célul, amit május 3-ára terveztünk és a helyi lakosságot, valamint az önkénteseket is szeretnénk bevonni, emellett a szemétszedést megelőzően oktatással szeretnénk a felnövekvő nemzedék figyelmét felhívni az egyre súlyosodó hulladékproblémára.

Ami külön öröm, hogy kezdeményezésünket többen támogatják, így például a Tiszaszalkai Vadgazdák Vadásztársaság, valamint a Tiszaszalka és Vámosatya helyi önkormányzatai is – így R. Lakatos Bence.

Sokszínű programok

– A környezetvédelem mellett adománygyűjtő akciókat tartunk, ismeretterjesztő előadásokat szervezünk a sport, a természet és a közösség jegyében, és a sport szépségeit is hirdetjük. Önmagában egyik cél elérése sem győzelem, mivel elképzeléseink akkor valósulhatnak meg, ha közösen el tudjuk érni az arany középutat, vagyis minden területen szükségünk van a változásra. A szemét nemcsak a nagyvárosokban, hanem a kis településeken is problémát jelent.

A Bereg, mint megyénk egyik legszebb tájegysége különleges természeti adottságokkal, növény- és állatvilággal rendelkezik, melynek megóvása és a következő generációknak átörökítése elengedhetetlen, emellett pedig a térség turizmusának is létkérdés a minőségbeli átváltozás – mondta az egyesület elnöke, majd hozzátette: jövőbeni céljuk, hogy megyei és országos szinten is népszerűsítsék kezdeményezésüket, amely láthatóan jó irányba halad, hiszen többek között már a vásárosnaményi rendőrkapitányság is csatlakozott egyre bővülő seregükhöz.

KM-SA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában