Helyi közélet

2014.04.30. 07:55

Jegyzet: Elfelejtettünk ünnepelni

<em>Én már vagyok annyi idős, hogy megengedhetem magamnak a nosztalgiázást. Igen, az egykori május elsejei majálisokra gondolok. Nem a „kötelező” felvonulásokra, az esetleges gyűlésekre. Arra a vidám napra, mely ehhez a dátumhoz köthető. <strong>Dankó Mihály jegyzete</strong>.</em>

Én már vagyok annyi idős, hogy megengedhetem magamnak a nosztalgiázást. Igen, az egykori május elsejei majálisokra gondolok. Nem a „kötelező” felvonulásokra, az esetleges gyűlésekre. Arra a vidám napra, mely ehhez a dátumhoz köthető. Dankó Mihály jegyzete.A felejthetetlen lángosokra, a zsákbafutásokra, a hajóhintázásokra. Lehet, gyerek voltam, nem éreztem át a „kényszert”, de ez nem is számított. Felhőtlenül boldog voltam. Ma viszont más lett a világ. Csak munkás hétköznapok vannak, nincsenek brigádok, sőt, a cég üdülőjét is régen kiprivatizálták. Kicsit úgy érzem, valami „megmérgezte” a jókedvűnket, s elfelejtettünk ünnepelni.

Tudom, az is egy érv: nincs munkám, hatalmas az adóságom, minek örüljek? (Pedig, egyre jobban kiderül, a jókedv, a nevetés gyógyszer.) Persze „nagyjaink” is mindent elkövetnek, hogy még csak véletlenül se tudjanak családok, barátok, kollégák együtt lenni. Mert minden lehetőséget kihasználnak dicsérni és szidni.

Mindenkit megfertőzött a gyanakvás, az előítéletek, s bizony sokszor az irigység is. Leülni, beszélgetni, vagy együtt játszani, legfeljebb szűk baráti körben lehet szó. Pedig tavasz van, előttünk négy nap. Ebből legalább egy legyen ünnep!

Dankó Mihály

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában