Helyi közélet

2014.04.22. 08:03

Korpás keksz és gabonapehely

Nyírmada, Tiszadada - Új alapanyagok, új ételek – a megye óvodái is egyre jobban odafigyelnek arra, mi kerüljön a kicsik tányérjára.

Nyírmada, Tiszadada - Új alapanyagok, új ételek – a megye óvodái is egyre jobban odafigyelnek arra, mi kerüljön a kicsik tányérjára. Új időszámítás kezdődik Nyírmadán is az óvodai étkeztetésben, hiszen keddtől már a saját, 350 adagos konyhájukban elkészített tízórait, ebédet és uzsonnát tálalhatják a 250 ovisnak.

– Eddig az iskola konyhájáról kapták a kicsik is az ételt, és lássuk be, teljesen más egy 3 éves és egy 14 éves szükséglete – adott magyarázatot arra Tóthné Szűcs Éva, a Napsugár Óvoda vezetője, miért volt fontos a konyha kialakítása.

– Így már valóban az életkori sajátosságoknak és igényeknek megfelelően tudjuk majd élelmezni az óvodásainkat, ami elengedhetetlen a fejlődésük szempontjából. Nagyon fontos – fogalmazott az intézményvezető – a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, hogy többször kerüljön a tányérokba főzelék, a poharakba tej és tejtermék, valamint kevesebb só és cukor felhasználással készült ételeket egyenek a gyerekek. A jó minőségű alapanyagokra a helyi termelőktől beszerzett termékek jelentenek garanciát.

Tóthné Szűcs Éva szerint azzal, hogy önállóan főzhetnek a gyerekeknek, a speciális igények kielégítésére is lesz lehetőség. Az óvoda élelmezésvezetője és egyben főszakácsa úgy döntött, a diabetes tanfolyamot is elvégzi annak érdekében, hogy minden elvárásnak megfeleljenek. – El kell telni egy kis időnek, amíg a gyerekek megszokják az új ízeket és ételeket, de alakulni fog az ízlésük és egészségesebben fognak étkezni – tette hozzá a most még 10 csoporttal működő intézmény vezetője.

Kefír, sóska, tökmag

A tiszadadai önkormányzati konyha az elsők között vezette be a Mintamenza programot, s azóta elkötelezetten ügyelnek a közel 90 óvodás napi étkeztetésére. Több új ételt vezettek be, s napjainkra elérték, hogy 20 nap alatt ugyanaz az étel nem fordulhat elő az étlapon.

– Étlapjaink már részletes tápanyag-kimutatással készülnek, ami jó támpontot nyújt a szülőknek az otthoni étkeztetéshez is. Nem ritka ma már a tojáspástétom, a tökmagvas pogácsa, a teljes kiőrlésű rozskenyér, a gabonapehely, a sóskafőzelék, a korpás keksz, kefír, a hal különböző elkészítésben – tájékoztatta szerkesztőségünket Tarnai László élelmezési menedzser, az önkormányzati konyha vezetője.

 KM-BM, MML

További részletek a kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország április 21-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában