Helyi közélet

2014.04.04. 13:38

Nincsen piac padok nélkül

Újfehértó - Megújult Újfehértón a vásártér, ahol a hangulatos asztalok mellett padok is várják a vevőket.

Újfehértó - Megújult Újfehértón a vásártér, ahol a hangulatos asztalok mellett padok is várják a vevőket. Egy piac meghatározó szerepet tölt be minden település életében. Nem csupán gazdaságilag van jelentősége, hanem társadalmi és közösségi szempontból is fontos. Éppen ezért törekszenek arra napjainkban a városok és a falvak vezetői, hogy a kor igényeinek megfelelő, vonzó, hangulatos piacteret alakítsanak ki lakóhelyükön.

A közelmúltban megújult Újfehértón is a kispiac, amit pénteken avatott fel az önkormányzat ünnepség keretében. A piacon megújultak a helyi termékek értékesítését elősegítő elárusító helyek, valamint új térkőburkolatot is kapott a zöldséges „kispiaci” rész.

A piac felújítása azonban csak egy szelete a modern városközpont kialakításának. A szakemberek felújították a Fő tér rossz műszaki állapotú parkolóit is. Fontos cél ugyanis az is, hogy a különböző közlekedési fejlesztések, terület-rehabilitációs beruházások serkentsék a belváros gazdasági életét, erősítsék a város feladatainak megvalósítását. A parkolók és a környező park felújítása 16 millió 581 ezer forintba került.

A napjainkban tartó nagyszabású felújítás célja, hogy emberközpontú, élhető város legyen Újfehértó. Ennek érdekében konzorciumot hozott létre a város önkormányzata a római katolikus egyházzal, az református egyházközséggel, a megyei rendőr-főkapitánysággal. A munkálatok tervezett összköltsége közel 450 millió forint, amelyhez az igényelt támogatás 100 százalékos. Az építkezések 2013 novemberében kezdődtek, s majd 2015 májusában fejeződnek be.

– Azt gondolom, hogy a piac felújításával egy régi vágyat valósítottunk meg, a lakosságnak régi igénye volt egy korszerű elárusítótér – mondta el lapunknak a piac felavatása után dr. Budai Gyula parlamenti államtitkár. – Nagyon sok árus található aki, akik évtizedek óta itt kínálják portékáikat, azonban a körülmények sohasem voltak megfelelőek. A belváros, a városközpont megújítása a piactér megújítását is magába foglalta, s ezáltal egy olyan új élettér alakult ki, ahol mind az eladók, mind a vevők tudnak egymással találkozni, egészséges, jó minőségű terméket vásárolni. Azt gondolom ez a fejlesztés az újfehértói emberek életkörülményeinek fejlesztését szolgálta.

Nagy Sándor polgármester elégedetten és boldogan nézett körbe a megújult piacon, s a következőket nyilatkozta érdeklődésünkre:

– A piac felújítása évtizedek óta napirenden volt. Akik korábban jártak erre, láthatták, hogy mindenféle asztal és többfajta burkolat fogadta a vevőket és az eladókat, most minden egységes, hangulatos, s mindezt 30 millió forintból valósítottuk meg. S fontosnak tartom azt is, hogy ezek a padok, amik itt vannak mellettünk, ezek lesznek a „pletykapadok”, amikre leülnek az ide kilátogató mamák, s meghányják-vetik a világ dolgait.


Dr. Helmeczy László vezetésével pénteken ellentüntetés zavarta meg az újfehértói piac ünnepélyes átadását. További képekért katt a fotóra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában