Helyi közélet

2014.04.17. 08:59

Stabilan állnak a lábukon

Rozsály - Csodájára járnak a környékbeli települések is a rozsályi mintának.

Rozsály - Csodájára járnak a környékbeli települések is a rozsályi mintának. A közelmúltban magas állami elismerésben részesült Sztolyka Zoltán rozsályi polgármester, ugyanis Pintér Sándor belügyminisztertől Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át a hatékony és példaértékű településvezetői tevékenységének elismeréseként.

Rozsályban járva személyesen tapasztaltuk meg azt, hogy mennyi munka áll a rangos kitüntetés mögött. Kora délelőtt ültük autóba, egy bő másfél órás kocsikázás után már a szóban forgó településen is vagyunk. A falu határában több hektáron húzódó gyümölcsös látványa fogad bennünket, majd egy rendőrautó suhan el mellettünk. Mint később kiderül, Rozsályon önálló őrs működik.

Délre beszéltük meg a találkozót Sztolyka Zoltán polgármesterrel, ám korábban érkezünk, ezért teszünk is egy rögtönzött sétát a faluban. A porták rendezettek, egy idős néni a kerítését festegeti, a szomszédban füvet nyírnak. Egy középkorú férfi szemetet szed az utcán.

– Április elsejétől vagyok közmunkás, azelőtt szociális segélyen éltem. Nyolc gyermekem van, de rájöttem, hogy nem vagyok képes felnevelni őket olyan körülmények közt, mint ahogyan ők azt megérdemelnék, így most nevelőszülőknél élnek. A legnagyobb 14 éves, jobb nekik így. Nem bántam meg, hogy közmunkára adtam a fejem, legalább nem a segélyt várom – mondta Farkas Andor.

– Igen tudok róla, hogy önfenntartó településként emlegetnek bennünket. Az egész rendszer lelke a gazdasági udvar. Menjen csak tovább a főúton, ahol majd elkanyarodik az út, ott lesz!

Úgy is teszünk, elindulunk megkeresni az udvart. Elhagyjuk a polgármesteri hivatal épületét, majd a templomot, később az általános iskola mellett sétálunk el. Mi mást csinálnának a tanítási szünetben a gyerekek, mint hogy rúgják a bőrt. Szeretik itt is a focit. Erről tanúskodik a közeli kocsma neve is: Fradi söröző.

A vágóhídon dolgozik

Végül megtaláljuk a gazdasági udvart, ahol a kapun belépve azonnal két férfival találkozunk.

– Ma reggel vágtunk le egy malacot, most visszük a húst az iskolába – közli az a Bíró László, aki harminckilenc éves fejjel végezte el a vágóhídi munkás képzést, így most az önkormányzati tulajdonban lévő vágóhídon kapott munkát.

Az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények asztalára kerül majd az a több kiló krumpli és káposzta is, melyek a kapubejáró közvetlen szomszédságában lévő kisebb melléképületben sorakoznak. Időközben elered az eső, így behúzódunk egy jóval nagyobb alapterületű, oldalról nyitott épületbe. Itt készülnek azok a betonoszlopok, melyekkel a település határában húzódó önkormányzati gyümölcsöst fogják körbekeríteni.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában