Helyi közélet

2014.04.15. 09:02

Szennyvízhálózat épül Csengerújfaluban

Csengerújfalu, 2014. április 15., kedd (MTI) - Szennyvízhálózat épül a 875 lakosú Csengerújfaluban - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere az MTI-vel.

Csengerújfalu, 2014. április 15., kedd (MTI) - Szennyvízhálózat épül a 875 lakosú Csengerújfaluban - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere az MTI-vel.

Zsiga Mihály (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a csatornarendszert 369 millió forint pályázati támogatásból építik ki, és augusztus közepén adják át.

Az önkormányzati vezető kiemelte, hogy a beruházás megvalósításához a magyar-román határhoz közeli kis községnek nem kellett saját forrást biztosítania. A költségek 90 százalékához ugyanis 332 millió forint európai uniós forrást nyertek, míg 10 százalékát, 37 millió forintot, ugyancsak pályázat alapján, a Belügyminisztérium Önerő Alapjától kapták.

A polgármester hozzátette, hogy egy korábbi, szintén sikeres pályázat alapján Csengerújfalunak már van korszerű szennyvíztisztító telepe.

A most épülő szennyvízcsatorna-hálózat a bekötésekkel együtt több mint 9,3 kilométeres lesz. A vezetékrendszerre 278 lakóházat kötnek majd rá. A településen ősztől így teljes lesz a szennyvízelvezetés és -tisztítás, amely megfelel majd a legszigorúbb európai uniós kritériumoknak is - hangsúlyozta Zsiga Mihály.

Csengerújfalu polgármestere elmondta azt is, hogy a mostani önkormányzati ciklus négy évében 42 millió forintból felújították és bővítették a közösségi házat, 14 millió forintból labdarúgópálya épült, 8 millió forintból pedig szabadidőparkot, illetve hozzá kapcsolódóan játszóteret alakítottak ki.

Ezek a beruházások is pályázati forrásokból váltak valóra, s ugyancsak támogatásból fejlesztették a közmunkaprogram eszközparkját. Szerszámokat, munkagépeket és traktort vásároltak 82 millió forintért. Az elmúlt két évben a község önkormányzata 263 embert foglalkoztatott a helyi közmunkaprogramban.

Zsiga Mihály elmondta, hogy a csengerújfalui önkormányzat jelenleg két benyújtott pályázatának elbírálását várja, a település csapadékvíz-elvezető rendszerét szeretnék kiépíteni, illetve a határon túli, romániai Csengerbagosig terveznek közutat kialakítani.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában