Helyi közélet

2014.04.14. 15:14

Tömlőt gurítottak, szereltek, tekertek

Újfehértó - Majd félszáz diák tanul két csoportban alapfokú tűzoltói ismereteket az Újfehértói Tűzoltó Egyesület kötelékeiben.

Újfehértó - Majd félszáz diák tanul két csoportban alapfokú tűzoltói ismereteket az Újfehértói Tűzoltó Egyesület kötelékeiben. A diákok középiskolások, érettségire készülnek. A 40 órás oktatás egy hasznos ötlet arra, hogy így teljesíthessék az 50 órás kötelező közösségi szolgálatot. Szombaton az elmélettel ismerkedtek a jelöltek, vasárnap pedig a Kisréten gurították a tömlőt, szereltek, tekertek mindezt védőruhában.

Egy mosolyogós lánytól kérdeztük meg, miért döntött amellett, hogy tűzoltó ismereteket szerez. Hunyadi Erzsébet elmondta:

- Nem volt olyan nehéz a döntés, hiszen édesapám is ebben a hivatásban éli napjait, így sokat hallottam tőle az itt folyó munkákról, azon kívül kíváncsi is voltam milyen belülről a tűzoltók élete. Hasznosabbnak érzem, mint a szemétszedés. Az elméleti oktatáson a tüzek jellegzetességét, terjedést, ismertük meg, emellett a pontos bejelentés követelményét gyakoroltuk. Nem mindegy, hogy a kárhely hogy közelíthető meg, kiket fenyeget veszély, van-e a közelben tűzcsap, vagy a kárhelyen veszélyes anyag. A tűzoltók akkor eredményesek, ha sok és pontos információ áll rendelkezésükre. Megdöbbentő volt, hogy egy ház percek alatt válik a lángok martalékává. A fiúk talán ügyesebben mozogtak a terepen, egyikük el is mondta, hogy neki tetszik a tűzoltó hivatás.

- Már az sem mindegy, hogy a tömlőt hogyan dobjuk ki, hogy azonnal végigguruljon a talajon, mert utána futva lehet a végéig kihúzni, és lehet, hogy az a pár másodperc számít, amíg az ember ezt végrehajtja - vélekedett Urr Dominik.

 Nagy Sándor polgármester, a tűzoltó egyesület elnöke is hasznosnak találta a kezdeményezést, amiben a diákok és a tűzoltók egymásra találtak. – Ezek a fiatalok már nem fognak szó nélkül elmenni egy tűz mellett, tudják, hogy áramtalanítani kell, a gázt kizárni, egy lakóház tűznél. Az is jó, hogy aki kedvet kap a hivatáshoz, utánpótlást jelent nekünk, és ha van kedvük vetélkedni, a megyei versenyeken is képviselik a települést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában