Helyi közélet

2014.04.02. 09:01

Választás 2014 - Vona: a kampányt már megnyerte a Jobbik

Nyírbátor, 2014. április 1., kedd (MTI) - A Jobbik elnöke szerint pártjuk a választási kampányt megnyerte, és már csak az van hátra, hogy az április 6-i voksoláson is diadalmaskodjon.

Nyírbátor, 2014. április 1., kedd (MTI) - A Jobbik elnöke szerint pártjuk a választási kampányt megnyerte, és már csak az van hátra, hogy az április 6-i voksoláson is diadalmaskodjon.

Vona Gábor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban kedden megtartott lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a közvélemény-kutatásokból kiolvasható tendenciák optimizmusra adnak okot, mivel a felmérések szerint a Jobbik behozta a baloldali összefogást, a hátralévő öt napban pedig esélye van arra is, hogy a Fideszt "elcsípje".

A pártelnök azt mondta, hogy a Jobbik - az MSZP és a Fidesz "sárdobáló" kampányával szemben - igyekezett pozitív kampányt folytatni, az emberek problémáival foglalkozni és azokra megoldását találni. A Jobbik programja továbbra is a megélhetésre, a rendre és az elszámoltatásra épít, a megélhetés alatt elsősorban tisztességes bért fizető munkahelyeket, biztonságos nyugdíjrendszert és hatékony egészségügyet ért a párt.

Ha a Jobbik kormányra kerül, akkor "az első nap az elszámoltatással fog eltelni" - tette hozzá az ellenzéki párt vezetője. Vona Gábor az elszámoltatással kapcsolatban a politikusbűnözés felszámolását, illetve a devizahitelek "mint hibás termék" kivezetését és a devizahitel-válság megoldását említette, amelyet elsősorban a bankokra hárítana a párt.

Vona Gábor úgy fogalmazott: az emberek nem devizahitelt akartak felvenni, hanem lakást és autót akartak vásárolni, de a bankok ezt a hibás terméket közvetítették ki. Hozzátette, itt az ideje annak, hogy ennek felelősségét a pénzintézetek felvállalják, az emberek számára pedig tisztességes hitelszerződéseket biztosítsanak.

A helyi kulturális központban, mintegy kétszáz érdeklődő előtt megtartott lakossági fórumon Vona Gábor arról beszélt, hogy a Fidesz és az MSZP szerint is a Jobbik az ország "legnagyobb ellensége", annak ellenére, hogy a párt még sosem volt kormányon az elmúlt huszonnégy évben.

A Jobbik elnöke szerint az eltelt több mint két évtizedért a MSZP és a Fidesz a felelős; azt mondta, mindkét párt megkapta a lehetőséget a bizonyításra, a Fidesz "ráadásul kétharmaddal", csak nem éltek vele. Az elmúlt huszonnégy év ezért kudarcsorozat - jelentette ki.

Kitért arra, hogy a Fidesznek és az MSZP-nek sincs programja. Azt mondta, a szocialistáknak csak nyolc pont jutott eszükbe Magyarországról, Orbán Viktor pedig mindössze egy szót, a "folytatjuk"-at említette.

Vélekedése szerint az alapvető politikai kultúra részét kellene képeznie annak, hogy a választási kampányban valaki egy programot tegyen le az asztalra. "Aki nem teszi le, az szerintem megcsúfolja a választásokat, tiszteletlenül bánik a magyar választópolgárokkal" - fogalmazott a Jobbik elnöke.

Vona Gábor előadásában azt kérdezte a közönségétől, tudnak-e valami olyat mondani, amikor a politika örömet okozott az embereknek. "Megalakult a Jobbik" - vetette közbe egy férfi a közönség soraiból, szavait nevetés és taps fogadta. "Ott a pont, elfogadom" - kommentálta a választ Vona Gábor.

A pártelnök a Magyarországra leselkedő egyik legnagyobb veszélynek az elvándorlást nevezte. Félmillió embernek el kellett mennie a tízmilliós országból, ha ez az egy baj lenne csak, "akkor is azt mondanám, hogy takarodjanak" - mondta a Jobbik elnöke. Hozzátette, akik olyan országot tudtak csak építeni, ahonnan a lakosság öt százalékának el kell menekülnie, ott nagyon nagy baj van, és a tendencia folytatódik, mivel "itt nincs megélhetés".

A választásról szólva azt mondta, aki az MSZP-re szavaz, az feledékeny, aki pedig a Fideszre, az hiszékeny. "A tisztességes szándékú és józan eszű embereket akarjuk meghódítani, akik nem feledékenyek és nem hiszékenyek" - jelentette ki a Jobbik elnöke.

Hozzátette: ez nagyon nehéz, "minden egyes emberért vért kell izzadnunk, mert rettenetes a kampány", mert valódi programok helyett a "sárdobálás és az iszapbirkózás" megy.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában