Helyi közélet

2014.05.15. 09:01

Uniós támadás: akác a pácban

Baktalórántháza - Támba Miklós: az ellenzőknek meg kellene érteniük, hogy a főszereplők az akácból élő emberek.

Baktalórántháza - Támba Miklós: az ellenzőknek meg kellene érteniük, hogy a főszereplők az akácból élő emberek. – A valódi, az élővilágot valóban szennyező és arra ártalmas környezetkárosító problémákkal kellene foglalkozni, nem pedig az akáccal. Ám ha már az unió nyomására így kell tennünk, akkor az elkövetkező másfél évben mindent el fogunk követni azért, hogy megvédjük az akácot – nyomatékosított Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő, majd hosszasan sorolta az Észak-Amerikából származó fafaj előnyeit. Így szólt az akác azon tulajdonságáról, miszerint dúsítja a talaj nitrogéntartalmát, tökéletes rekultiváló növény, csökkenti az eróziót és az egyik legtöbb szén-dioxidot megkötő fafajtánk.

– Ezek mellett kiváló a fűtőértéke, nem beszélve a gazdasági jelentőségéről. Sajnos a hatályos magyar jogrendszerben is idegenhonos özönfajként van bejegyezve, így ezt is át kell alakítani a jövőben, és be kell vezetnünk a meghonosodott kifejezést. Amennyiben a fafajta felkerül az unió tiltólistájára, akkor akár az is elképzelhető, hogy az összes hazai akácfát kiirttatja Brüsszel.

Minden fórumon

– Több olyan európai környezetvédelmi szervezetet meghallgat majd az unió a közeljövőben, akik nyíltan támadják az akácot, éppen ezért a mi feladatunk az, hogy minden lehetséges fórumon kiálljunk az akácfáért, azaz kiálljunk az abból élő magyarok ezreiért – mondta Glattfelder Béla, aki hozzátette: éppen a hatékonyabb érdekérvényesítés miatt hívta életre az akác-koalíciót.

Támba Miklós a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének alelnökeként volt jelen a baktai Fenyves Hotel és Konferenciaközpontban megrendezett szakmai fórumon.

– Közel százezer ember megélhetését biztosítja ma Magyarországon az akác, elég a méhészetre, az erdőgazdálkodásra és a faiparra gondolni. Annak idején mi is aggodalommal fogadtuk a Brüsszelből érkező híreket. Leszögezem: nincs túldimenzionálva az akác-kérdés, igenis komoly problémát jelentene az, ha tiltólistára kerülne ez a fafajta. Hiszen nem kell azt senkinek sem magyarázni, milyen gazdasági haszna van itt a Nyírségben is, hány szabolcsi embernek biztosít megélhetést. Továbbmegyek. Nem csak a fáról, hanem a magyar emberekről is szól ez az uniós színtéren zajló vita – mondta Támba Miklós.

További részletek a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában