Helyi közélet

2014.09.21. 15:41

Közösségi létesítmény-avató Záhonyban

Záhony - Szombaton ünnepélyes keretek között adták át a funkcióbővítő városrehabilitációs beruházást a városban.

Záhony - Szombaton ünnepélyes keretek között adták át a funkcióbővítő városrehabilitációs beruházást a városban.

Az uniós támogatással megvalósított 300 millió forintos fejlesztés nyomán az általános iskola és a művelődési ház közötti területen szabadidőparkot alakítottak ki rendezvénytérrel, játszótérrel és itt leplezték le a város szülöttje, Dr. Béres József első egész alakos szobrát is. A kapcsolódó fejlesztések keretében az általános iskolában rekortan borítású sportudvar, az uszoda mellett közpark, több száz méteren díszkövezet készült, új burkolatot kapott a József Attila utca és megszépült a főtéri Barátság áruház is.

Az avató-ünnepségen Háda Imre polgármester köszönetet mondott minden közreműködőnek, aki a pályázatírástól az átadásig valamilyen módon segítette az elmúlt évtizedet tekintve legnagyobb léptékű települési fejlesztésnek számító projekt megvalósítását. Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében kiemelte, hogy a települést pár éve még egyfajta szürkeség jellemezte, ma pedig egy sokszínű, megszépült városban élhetnek az emberek.

Külön szólt a következő évek meghatározó fejlesztési terveiről, így az M34-es autópálya megépítéséről és az orosz cégóriás, a Magnit remélt letelepedéséről. A szalagvágás ünnepi pillanatai után a több száz fős ünneplő közönség a tér közepéhez sétált, ahol a miniszter, a polgármester és ifjabb Dr. Béres József, a Béres Zrt elnöke együtt leplezték le a városban született jeles tudományos kutató és feltaláló első egész alakos bronz szobrát.

Egész alakos szobrot emeltek Dr. Béres Józsefnek

Beszédében Háda Imre városvezető egyebek mellett kifejtette: „Úgy gondolom, hogy méltó helyre kerül ez az alkotás, városunk legújabb és egyben legszebb terére. Az iskola közelében, jubileumi évben, településünk várossá avatásának 25. évfordulóján. Példát mutatva a helyi fiataloknak, hogy innen a végekről indulva is lehet kitartással, szorgalommal tiszteletet és elismerést kivívni hazánkban és az egész világban.” Ezt követően felolvasásra került Dr. Áder János köztársasági elnök írása, aki levélben köszöntötte a záhonyi polgárokat és méltatta a város leghíresebb szülöttjének érdemeit.

A tudós fia, if. Dr. Béres József eképpen fogalmazott édesapjáról: „Béres József jót tett, és erről így vallott: ’Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem tudnék lemondani. Más a dolgom a világban.’ Édesapám Záhony szülötte. Ezután a szoboravatás után már elmondhatjuk, hogy Záhony nagy szülötte. Naggyá tette őt élete, tettei, munkássága, tudományos eredménye, mindezek közül kiemelkedik a Béres Csepp.”

Az ünnepség az általános iskola művészeti tagozatos diákjainak műsorával, majd Muri Enikő, a 2011. évi X-Faktor 2. helyezettje és a legendás helyi pop-rock zenekar, a Szemafor koncertjével zárult.

Tancsik Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában