Helyi közélet

2015.05.28. 13:43

Az életükért manővereznek

Nyíregyháza - Az Óriáskerék egyesület fő célja, hogy ne a közutakon folyjon a motorosok vére.

Nyíregyháza - Az Óriáskerék egyesület fő célja, hogy ne a közutakon folyjon a motorosok vére.– Soha ennyien nem nyújtották még a karjukat, mint a legutóbbi, immár 8. motoros véradáson! Az önkéntes véradóknak köszönhetően összesen mintegy 700 emberen segíthettünk, három esetben ráadásul azonnal, a helyszínről vitték el az orvosok a ritka vércsoportba tartozó, életmentő plazmát! – összegezte a Sóstói Múzeumfaluban közelmúltban megrendezett, kulturális műsorokkal és egészségügyi szűrésekkel színesített program eredményét Szász Károly, az Óriáskerék Motoros Egyesület elnöke.

Ősszel újra a karjukat nyújtják

A nemrégiben megalakult nyíregyházi civil szervezet vezetője hozzátette: a 2500 férfit és nőt nyeregbe csábító rendezvény a múlt hónap utolsó vasárnapján, kora reggel, Nyíregyháza szívében kezdődött. A Kossuth téren gyülekeztek ugyanis a határon innen és túlról (Szlovákiából, Ukrajnából, Romániából) érkezett motorosok, hogy megtekintsenek egy érdekes vezetéstechnikai bemutatót. Ezután felbőgtek a kétkerekűek, és rendőri felvezetéssel, konvojban vonultak ki a festői szépségű Sóstóra.

– A motoros társadalom ismét bebizonyította, hogy számíthatnak rájuk, ha segítség kell. Mivel nemcsak tavasszal, hanem ősszel is nagyobb igény mutatkozik a vérre a vérellátó központban, úgy döntöttünk, hogy szeptember 13-án ismét motoros véradást szervezünk a múzeumfaluban. Az Óriáskerék Motoros Egyesület azonban addig sem tétlenkedik: nyáron saját életük és egészségük megóvására, valamint kikapcsolódásra buzdítja a motorozás szerelmeseit – folytatta Szász Károly, majd kifejtette: Nyíregyháza az első olyan vidéki város hazánkban, ahol a Honda Safety Hungary vezetéstechnikai képzést tartott a motorosok számára. A jövőben rendszeresen, minden hónapban szeretne ilyen tréningeket szervezni az egyesület a motoros balesetek számának csökkentése érdekében.

– A vezetéstechnikai képzést elsőként Japánban vezették be, motoros rendőrök számára. Később a világ minden részén elterjedt, és hatására egyes országokban közel 30 százalékkal csökkent a motoros balesetek száma.

A legjobbaktól tanulhatnak

Magyarországon eddig nyolcezren végezték el a tanfolyamot, amelyen megtanítják, mit tegyen a motoros, ha hirtelen elé fordul vagy elé lép valaki, hogyan uralja gépét, ha nagyobb tempóban vesz be egy kanyart, vagy gyorsabban hajt be egy körforgalomba. Egy-egy gyorsan és jól végrehajtott manőver akár a motoros életét is megmentheti vészhelyzetben! – mutatott rá az egyesület elnöke.

KM-PI

Helybe jön az oktatás Nyíregyházán

 A vezetéstechnikai centrum egyébként első alkalommal hagyta el a fővárost. Eddig csak Budapesten végezhették el a kétnapos tanfolyamot a hallgatók, az Óriáskerék Motoros Egyesület szervezésében azonban immár Nyíregyházán is részt vehetnek a tréningen a motorosok.– A Tiszavasvári úti Esély Centrum és a mellette lévő piactér 1600 négyzetméteres aszfaltja – amit az önkormányzat ajánlott fel – tökéletes helyszín az elméleti és gyakorlati oktatásra. Mivel itt gondoskodunk majd az étkezésről és az oktatók elszállásolásáról is, egyfajta motoros bázisként tekintünk a centrumra. – Tagjaink sorában megtalálható lelkész, mentőorvos, pénzügyi szakember, informatikus, angoltanár, gépjármű- és vezetéstechnikai oktató is. Az ő kvalitásaikra és aktivitásukra építve túrákat, ingyenes angolnyelv-tanfolyamot, egészségügyi és lelki programokat, valamint a biztonságos közlekedésről, baleset-megelőzésről szóló előadásokat szeretnénk szervezni tagjaink számára – vázolta fel az Óriáskerék terveit Szász Károly.

Legközelebb június 21-én rendeznek bemutatóval, tesztmotorozással (VFR800X Crossrunner) és ingyenes oktatással színesített közlekedésbiztonsági napot az Esély Centrumban, amit 2x2 napos vezetéstechnikai képzés követ majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában