Helyi közélet

2015.05.28. 09:54

Jegyzet: Már vénülő kezekkel...

<em>Nem meglepő, hogy már statisztikailag is elöregedő nemzetnek számítunk. Az Otthontérkép nevű portál feldolgozta és közszemlére tette a KSH legfrissebb népszámlálási adatait, amelyből kiderül, hogy Magyarország mely régiójában magas a fiatalok aránya, s hol tapasztalható jelentős népességfogyás.</em> Matyasovszki József jegyzete.

Nem meglepő, hogy már statisztikailag is elöregedő nemzetnek számítunk. Az Otthontérkép nevű portál feldolgozta és közszemlére tette a KSH legfrissebb népszámlálási adatait, amelyből kiderül, hogy Magyarország mely régiójában magas a fiatalok aránya, s hol tapasztalható jelentős népességfogyás. Matyasovszki József jegyzete.

Ne legyenek illúzióink, Békés, Heves, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megye után Szabolcs sincs valami fényes helyzetben, ráadásul a népességfogyás is ezeken a vidékeken a legszembetűnőbb.

A statisztika mellesleg más tekintetben is igen beszédes, s érdekes összefüggésekre mutat rá. Nem meglepő, hogy Pest és Győr-Moson Sopron megyékben legmagasabb a fiatalok aránya, mivel itt munkalehetőség is jobban adódik. Ám azon már érdemes elgondolkodni miért igaz ugyanez az északkeleti országrészre is. Az elemzők óvatosan fogalmaznak: itt magasabb a születésszám, s a lányok is korábban válnak anyákká. A középkorúak számaránya szintén beszédes adat. Ugyan sokan vannak még a 21-41 éves sávban, a lakosság közel egyharmada, de egy-két évtized, s ők is már vénülő kezekkel intenek nekünk, és aligha várható elegendő utánpótlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában