Helyi közélet

2015.08.07. 08:19

Megyei fesztiválözön – a kevesebb több lenne?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Annyi a falunap, mint égen a csillag. A települések egymásra licitálnak, hogy ki tud több és jobb együttest meghívni. Az ember pedig csak kapkodja a fejét. Tényleg szükség van ennyi rendezvényre?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Annyi a falunap, mint égen a csillag. A települések egymásra licitálnak, hogy ki tud több és jobb együttest meghívni. Az ember pedig csak kapkodja a fejét. Tényleg szükség van ennyi rendezvényre?

A szakember szerint kell öt olyan rendezvény, amire koncentrálhatunk, ami megmutatja a megye értékeit.

Hanusz Árpád azt mondja, az események kioltják egymást. – Szinte alig vannak érdeklődők egész nap a programok helyszínein, csupán egy-egy nagyobb név fellépésekor telik meg a színpad előtti tér – osztotta meg velünk gondolatait a szakember.

– Annak sincs idegenforgalmi vonzereje, hogy sok település ugyanazt csinálja: több helyen főznek halászlevet és lekvárt, vagy sütnek tócsnit. A községek egymásra licitálnak, hogy ki tud több és jobb együttest meghívni. Az egyik kis falu fesztiváli plakátján 10–12 budapesti együttes szerepelt fellépőként. Ezen előadók elviszik a megyéből a pénzt, s nem az itteni együtteseket segítik. De a budapestieknek sem vonzó ez a műsor, hiszen a beharangozott fellépőket bármikor láthatják a fővárosban.

[poll id="980"]

Nincs gazdája

Hanusz Árpád szerint el kellene indulni azon az úton, hogy legyen öt olyan nagy rendezvény, amelyekre összpontosítunk, amelyeken a megye megmutathatja a csak rá jellemző értékeket, s azokat kellene népszerűsítenünk. – E célok eléréséhez térségi összefogás kellene, csakhogy kicsiben és nagyban egyénieskedés megy, olykor még két falu sem tud összefogni. Összetett dolog ez, de úgy nem megy, hogy nincs gazdája, s így nincs is kit számon kérni. Egy civil szervezetnek kellene összefognia a munkát, mert kell lennie egy olyan gazdának, aki ezt szívvel-lélekkel csinálja – tette hozzá.

Biztosítani kell a szórakozást

– A Szamos-parti Találkozót teljes egészében önkormányzati forrásból finanszírozzuk, semmilyen pályázati pénzt nem nyertünk – mondta lapunknak Soltész Bertalan, Tunyogmatolcs polgármestere.

– A rendezvény a gasztronómiáról, a múltunkról, a hagyományainkról szól. Sorrendben a 18. Szamos-parti Találkozóról beszélünk, de valójában közel fél évszázados múltra tekint vissza a rendezvény, s a lovas hagyományainkra épül, amikre büszkék vagyunk.

– Régen, a tsz-es időkben még minden családnál tartottak lovat, s kitalálták, hogy ehhez igazítva ügyességi versenyeket szerveznek. Szerencsére napjainkban is vannak a településen olyan fiatalok, akik hagyományőrző lovasklubot vezetnek, a rendezvény gerincét az ő műsorszámaik adják. Természetesen minden korosztálynak igyekszünk a kedvében járni, és bemutatkoznak a helyi civil szervezetek is. Valamikor Hanusz tanár úrnak köszönhetően szervezettebb volt a megye fesztiválrendszere, ma már boldog-boldogtalan megszervezi a saját falunapját. A túlkínálat ellenére mintegy ötezren mindig ellátogatnak ilyenkor hozzánk. Szinte kötelező is, hogy nyújtsunk ilyen programot, mert az itt élő embereknek mindenképpen biztosítanunk kell szórakozási lehetőségeket. A két nap kb. 3,5 millióból hozható ki, éppen ezért kénytelenek vagyunk egy minimális mértékű belépődíjat szedni, ami a koncerttel együtt nem lesz több 1500 forintnál.

Kitörési pontot kerestek

– Többet akartunk egy falunapnál, ahol pár száz ember lézeng. Azon kezdtünk el gondolkodni 2006 után, hogyan tudjuk pozicionálni magunkat, melyek azok a hagyományaink és értékeink, amelyekkel a múltat át tudjuk örökíteni a jelenbe – foglalta össze Kerekes Miklós polgármester, hogyan is született meg kilenc évvel ezelőtt a nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző fesztivál ötlete. Akkor már zöldségekről és gyümölcsökről elnevezett rendezvényektől volt hangos a megye, de ott volt az ajaki népviselet, amely egyedülálló a világban. E köré épült a felnőtté válást, az esküvőt, lakodalmat bemutató fesztivál.

– Kitörési pontot kerestünk, és ma már nemcsak a környező településekről, a szűkebb régióból és a megyéből, hanem a határon túlról is rengetegen érkeznek hozzánk – magyarázza a polgármester.

Csak saját forrásból egy színvonalas fesztivál költségeit egyetlen önkormányzat sem tudja előteremteni, Ajakon a kezdetektől pályáznak hazai, civil és uniós támogatásra. A négynapos lakodalmas fesztivállal kezdődő és további, határon túli közös programokkal folytatódó rendezvénysorozatra 115 ezer eurót nyertek, de az összeg megoszlik a 6–7 esemény és helyszín között.

– A fesztivál alatt naponta 10–12 ezer ember fordul meg nálunk, azt gondolom, sikerült elérni a kilenc évvel ezelőtt megfogalmazott célunkat – summázott Kerekes Miklós.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában