Helyi közélet

2015.08.12. 07:52

Százmilliók érkeznek a megyébe

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Három és fél milliárd forint fejlesztési forrás felosztásáról döntött a napokban Pintér Sándor belügyminiszter. A tizedét megyénkbeli önkormányzatok kapták.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Három és fél milliárd forint fejlesztési forrás felosztásáról döntött a napokban Pintér Sándor belügyminiszter. A tizedét megyénkbeli önkormányzatok kapták.

A kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására 2 milliárd forintos előirányzat volt, egy település legfeljebb 30 millió forintot igényelhetett. Az önkormányzatok bölcsődei, óvodai fejlesztésekre, az egészségügyi alapellátást szolgáló – például háziorvosi, gyermekorvosi – épületek felújítására, önkormányzati hivatalok megújítására pályáztak.

Egymilliárd forint értékben lehetett pályázni belterületi utak, járdák, hidak felújítására, ám egy település legfeljebb 15 millió forintot kérhetett. További félmilliárd forint állt rendelkezésre óvodai, iskolai és utánpótlássporthoz kötődő infrastruktúra-fejlesztésre, felújításra vagy új létesítmény létrehozására. Itt egy önkormányzat maximum 20 millió forintot kaphatott.

Az átlagosan mintegy 17 millió forintos keretet 207 önkormányzat fordíthatja a feladatellátásával kapcsolatos beruházásokra. Szűkebb pátriánk településvezetőit arról faggattuk, konkrétan mire fogják költeni a támogatási pénzeket.

A balkányi önkormányzat igyekszik minden pályázati lehetőséget kiaknázni, ráadásul bölcsen, egymásra építve őket.

– Öt intézményünk felújítására, energetikai korszerűsítésére 150 millió forintot nyertünk. Az öt intézmény között található az egészségügyi központ, ami az új hőszigetelés mellett modern nyílászárókat kap – mondta el Pálosi László, Balkány polgármestere.

– Mivel ez a Környezet és Energia Operatív Program az épület külső arculatát határozza meg, kerestünk egy olyan pályázati lehetőséget is, amely révén megújulhat az egészségügyi központ belülről is. A belső munkálatokra nyertük el most a 30 millió forintot. Ebből új csempéket és burkolatokat kap az épület, valamint jut pár millió forint új eszközök beszerzésére is. Amikor valamennyi munkálat befejeződik, elmondhatjuk: a betegeket szép és modern egészségügyi központ várja, amelynek a működtetési költsége a korszerűsítésnek köszönhetően jóval kevesebb lesz, mint korábban.

A fejlődés útján halad Rakamaz

– Nagy örömmel értesültünk arról, hogy pozitív elbírálást kapott a Rakamazi Közös Önkormányzati Hivatal épületének felújítására beadott pályázatunk. Az elnyert 28 millió forint támogatáshoz 5 százalék önerőt kell hozzátennünk – mesélte Bodnár László, Rakamaz polgármestere.

– A pályázat révén új arculatot kap a hivatal. Végre elvégezhetjük az épület komplett hőszigetelését és kicserélhetjük az elavult, több mint 30 éves kazánokat is – újságolta a városvezető, majd hozzátette: a rakamazi önkormányzat eddig sem tétlenkedett, az idén például önerőből felújította a hivatal előtti előkertet, amelynek méltó folytatása lesz az új köntösbe bújó hivatal. – Reményeink szerint még ebben az évben elkészül a kivitelezés, és így jelentős rezsicsökkentést realizálhatunk. Úgy vélem, a városháza egyben a város háza is, amely meghatározza a település arculatát most és a jövőben is – fogalmazott Bodnár László.

Az utolsó szeggel is elszámolnak

Szamosszeg, a kicsiny, de szeretni való szatmári falu, ahol immár kevesebb mint kétezren élnek, 25 millió forintot kapott, amiből a Szamoskérrel közös önkormányzati hivatal épületét varázsolják újjá – tudtuk meg Gergely Lajos polgármestertől. – Ez egykor jegyzői lakás volt, komolyabb rekonstrukción utoljára a Horthy-rendszerben esett át az ingatlan, márpedig az nem tegnap volt… A támogatási forrásból a nyílászárók cseréjét, a külső homlokzati szigetelést finanszírozzuk majd, és napkollektorok kerülnek az épület tetejére.

– Szigorúan el fogunk számolni minden egyes forinttal, mintha csak uniós forrás lenne! A beruházásnak nem csak a hivatalban dolgozó tíz köztisztviselő, a járási hivatal települési ügysegédje és a gazdajegyző, hanem az egész lakosság nyertese lesz! A kivitelezési munkálatok ideje alatt a szomszédos épületbe költözik át a hivatal – ­ismertette a terveket Gergely Lajos.

Pályázati támogatást kapott településeink

Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására elnyert támogatások: Balkány – 30 millió forint, Kisvárda – 29,9 millió forint, Komlódtótfalu – 16,3 millió forint, Magy – 29,9 millió forint, Mérk – 22,9 millió forint, Nábrád – 13,4 millió forint, Rakamaz – 28,3 millió forint, Szamosszeg –25,5 millió forint, Tiszakerecseny – 29,8 millió forint.

Belterületi utak, járdák, hidak felújítására elnyert támogatások: Demecser – 11,4 millió forint, Döge – 12 millió forint, Nyírgyulaj – 15 millió forint, Szabolcsveresmart – 14,9 millió forint, Szamostatárfalva – 14,9 millió forint, Vasmegyer – 14,7 millió forint.

Óvodai, iskolai és utánpótlássport-infrastruktúra fejlesztésére, felújítására elnyert támogatások: Kisvárda – 19,9 millió forint, Tiszadada – 14,5 millió forint.

A támogatások összértéke: 344 182 764 forint.

KM-MML, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában