Helyi közélet

2015.11.25. 15:33

"Nem kerülne sokba a gyermekéhezés felszámolása, legfeljebb nem épülne fűtött edzőpálya Felcsúton"

Nyíregyháza - "Magyarország leszakadóban és szétszakadóban van." Interjú Tóbiás Józseffel, az MSZP elnökével.

Nyíregyháza - "Magyarország leszakadóban és szétszakadóban van." Interjú Tóbiás Józseffel, az MSZP elnökével.

A bérek emelését tartja a legsürgetőbb feladatnak Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke, aki a szerkesztőségünkben adott interjút lapcsoportunknak.

A kormánypártok népszerűsége az elmúlt negyedévben jelentősen nőtt, míg az MSZP támogatottsága 2000 óta soha nem volt ilyen alacsony – a Tárki október végi felmérése szerint az MSZP 7, a kormánypártok 28 százalékon állnak. Figyeli a mutatókat?

Tóbiás József: Minden hírt figyelemmel kísérek, ami a Magyar Szocialista Párttal kapcsolatos, de ezek között vannak fontosak és kevésbé fontosak. Azt, hogy mélyponton vagyunk-e vagy sem, nem szeretném elbagatellizálni. A mostani helyzet nem a menekültkérdésről alkotott véleményünk vagy a fizetésemelést követelő álláspontunk miatt állt elő, sokkal inkább azért, mert a belső vitáink a nyilvánosság előtt zajlanak. A vitákra szükség van, de a nézeteltéréseket házon belül kell tisztáznunk.

Min vitáznak?

Tóbiás József: A politika az elmúlt 25 évben túl sokszor kérte arra a választókat, hogy változtassanak, az a kérdés, hogy mi hajlandóak és képesek vagyunk-e erre. Az átalakuló Európában, a megváltozott Magyarországon nem lehet a régi kérdésekkel és válaszokkal előállni. Változtatnunk kell, bármerre is megyünk, a választók sürgetnek bennünket, hogy kínáljunk új megoldásokat, s ez irányadó számunkra.

Visszatérve a nyílt vitákra: Hiller István azt mondta, „nem szereti ugyan a határainkon felhúzott kerítést, csak már mondjon valaki ennél jobbat”. Ez szemben áll az MSZP álláspontjával.

Tóbiás József: Ez nem személyes ügy, de nem is értékvitáról vagy szakmai vitáról van szó, hanem a szocialista párt jövőjéről. Mindenkinek, aki ennek a politikai közösségnek a tagja, el kell döntenie, hogy önálló és független baloldali politikával a kormányváltásra készülő MSZP-t, vagy egy Fideszhez közeli MSZP-t szeretne látni. Számomra ez utóbbi elképzelhetetlen. Ami pedig a menekültügyet illeti: következetesen azt képviseljük, hogy minden magyart biztonságban akarunk tudni, szeretnénk megőrizni az európai vívmányokat, emellett a nemzetközi szerződéseket szem előtt tartva, humánusan kell eljárnunk a Magyarországon átvándorlókkal.

Az MSZP szerint mi az ország legnagyobb, megoldásra váró problémája?

Tóbiás József: A kormány alacsonyan tartja a béreket, hogy az ország vonzó legyen a befektetők számára. Csakhogy Magyarország leszakadóban és szétszakadóban van. Emelni kell a fizetéseket, ennek elmaradása a versenyképesség csökkenéséhez, pályaelhagyáshoz, kivándorláshoz vezet. Olyan fizetést kell biztosítani, amely a belátható jövőben reális alternatívát jelent a külföldi bérekkel szemben. Ma egy szociális területen dolgozó olyan körülmények között él, mint az, akit ápol, a közszférában az átlagbér nettó 60 ezer forint. Azt akarjuk elérni, hogy a közszolgáltatásban dolgozók keresete érje el a nettó 150, a főiskolát végzetteké a 175, az egyetemet végzetteké pedig a nettó 200 ezer forintot.

Honnan lenne erre fedezet?

Tóbiás József: Meg kell szüntetni a presztízsberuházásokat, be kell hajtani a több ezer milliárdnyi járulékot, nem szabad átvállalni a kormánytelevízió 50 milliárdos adósságát, nem lehet hagyni, hogy az MNB százmilliárdokat költsön alapítványokra, ingatlanokra, festményekre. Soroljam még? De óriási a gond a szociális területeken és az oktatásban is. A települési polgármesterek január 1-jétől már nem tudnak segíteni a rászorulókon, mert ezek az ügyek elkerülnek az önkormányzatoktól. Nagyon fontos a gyermekéhezés felszámolása, ami nem kerülne túl sok pénzbe, legfeljebb nem épülne fűtött edzőpálya Felcsúton. Az oktatásban nagy baj, hogy semmi sem működik, s még nagyobb, hogy a tudáshoz való hozzáférésben óriásiak a különbségek. A pedagógusoknak nincs önálló döntési joguk, a diákok pedig nem képesek alkalmazkodni a felgyorsult világ kihívásaihoz.

Az ellenzéknek 2010 óta nem sikerült összefognia. Mit gondol, ez megtörténik, egyáltalán szükség lenne rá?

Tóbiás József: Az összefogás lehetőségét mindig keresni kell, de én elsősorban a társadalmi szereplőkkel szeretnék együttműködni. Azt javaslom valamennyi, demokratikus ellenzéki pártnak, hogy önállóan építkezzenek, és 2018 előtt meglátjuk, milyen lehetőség nyílik az együttes cselekvésre. De azt már most is tudom, hogy az MSZP-nek nem lehet pusztán az a célja, hogy leváltsa az Orbán-kormányt. A romokon egy új, demokratikus rendszert kell építenünk.

Névjegy

Tóbiás József

1970. július 15-én született Kisvárdán. Nős, három gyermeke van.

Általános iskolai tanulmányait a dombrádi általános iskolában végezte, majd a nyíregyházi Vásárhelyi Pál Építőipari és Vízügyi Szakközépiskolába járt. 2005-ben a Pécsi Tudományegyetem humánerőforrás-gazdálkodó szakán szerzett diplomát, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem harmadéves joghallgatója.

1998-ban lépett be a Magyar Szocialista Pártba, 2002-től 2004 októberéig az MSZP pártigazgatója volt. 1998-ban és 2002-ben országos listáról került a parlamentbe, 2006-ban a Pest megyei területi listán szerzett mandátumot. 2008 júniusától az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióigazgatója, 2011-től általános frakcióvezető-helyettese. 2014-ben országos listáról szerzett mandátumot, és ismét általános frakcióvezető-helyettessé választották. 2014. július 19-étől az MSZP elnöke, 2014. szeptember 5-étől az országgyűlési képviselőcsoport vezetője. (Forrás: mszp.hu)

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában