Helyi közélet

2016.02.01. 19:15

Ongai aranyeső nagydíjakkal

Nyíregyháza - A tiszadadai Pucsok Sándor pálinkái nagyot homorítottak a népszerű pálinkaversenyen.

Nyíregyháza - A tiszadadai Pucsok Sándor pálinkái nagyot homorítottak a népszerű pálinkaversenyen.

A Magyarország második legrangosabbjának számító ongai pálinkaversenyre 2016-ban a jelentős számú kereskedelmi főzde mellett megannyi bér- és magánfőző, közöttük természetesen több szabolcsi is nevezett. Szűkebb hazánk fiai közül többeknek is komoly szerep jutott a lillafüredi eredményhirdetésen.

Kiürült pohár

A legnagyobb elismerésnek számító „aranyak aranyát”, vagyis a champion-díjat megyénkből a 3 aranya mellé 9 ezüstöt és 3 bronzot is elnyerő Tuzséri Pálinka Manufaktúra Besztercei szilvapálinkája, Bacsó Tibor–Bányai Marianna Szabolcsi bíbormeggye (mellé 1 ezüst + 2 bronz) és az elképesztő éremgyűjteménnyel (10 arany + 7 ezüst + 5 bronz) gazdagodó, tiszadadai Pucsok Sándor 5 pálinkája (Alma Starking strong, Alma Starking, Birs strong, Birs, valamint Szilva) nyerte el.

A 2016-os „VII. Quintessenc Pálinkaversenyre, amelyet az Ongai Kulturális Egyesület rendezett, rekordszámú nevezés érkezett. Magyarországon eddig még soha egyetlen pálinka és párlat megmérettetésre sem neveztek 1132 mintával. Az összes mintából 266 volt a kereskedelmi tételek száma, 675 a bérfőzők és 191 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. A nevezett pálinkák Magyarországon kívül Erdélyből és a Felvidékről érkeztek, helyileg 118 különböző főzdében készültek.

A pálinkákat, párlatokat magyar, osztrák és román szakértők bírálták el, újdonság volt az úgynevezett „száraz próba”, a kiürült pohár vizsgálata, amely eddig még sehol nem volt része a bírálatoknak. Ez is azt a célt szolgálta, hogy minél többféle szempont vizsgálata alapján, a lehető legtöbb szűrő után dőljenek el a helyezések. A zsűri döntése alapján arany oklevelet 125, ezüst oklevelet 276, míg bronz oklevelet 305 pálinka és párlat kapott, míg 45 pálinkát champion, azaz nagyaranyéremmel díjaztak.

Összesen 68 érem

Ongáról 2016-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe tudomásunk szerint összesen 68 érem került. Ebből 14 arany (7 champion), 28 ezüst és 26 bronz. Ezeket a díjazott pálinkákat a már említett „nagyaranyosokon” kívül az alábbi kereskedelmi főzde és magánszemélyek nevezték be a megmérettetésre: Demeter Pálinka Manufaktúra, Ibrány (2 ezüst+2 bronz), Matheus Pálinkaház, Ököritófülpös (3 ezüst + 3 bronz), Veres István (2 ezüst + 2 bronz), Bicskei Lajos (1 ezüst +2 bronz), Kondor József–Bicskei Lajos (1 ezüst + 1 bronz), Lakatos Tibor (2 bronz), Galambvári Tibor (1 bronz).

KM-GB

A teljes cikk a Kelet-Magyarország február 1-i számában olvasható, vagy a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában