Helyi közélet

2016.04.20. 13:57

Az állásbörzén kiderült, kikre van a legnagyobb kereslet a megyében

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetem állásbörzéjére 26 cég több mint 100 állás­ajánlattal érkezett.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetem állásbörzéjére 26 cég több mint 100 állás­ajánlattal érkezett.

– Négy biztosan – válaszolta Lénárt Krisztián arra a kérdésünkre: ha most tíz gépészmérnök állna a standjuk előtt, mennyi találna állást a cégüknél. A nyíregyházi Eissmann Automotive Hungaria Kft. gazdasági vezetője elmondta: azért csatlakoztak a Nyíregyházi Egyetem duális képzéséhez, hogy közösen határozzák meg a hallgatók elméleti és szakmai tudásának irányát, a kompetenciák fejlesztésével olyan szakembereket képezzenek, akik azonnal be tudnak lépni a jövőre 20 éves cég – a világ nagy autógyárainak autóbelsőket gyártó német Eismann Csoport tagja – munkavállalói közé.

– A szaktudáson túl fontos, hogy munkatársunk beszéljen valamilyen idegen nyelvet, és a legjobb, ha ez a német – erősítette meg Lénárt Zoltán a fiataloknak a Nyíregyházi Egyetem keddi innovációs és állásbörzéjén, ahol 26 kiállító 100 konkrét állásajánlattal várta az érdeklődőket.

Beszélj idegen nyelvet!

Bánkis középiskolások csoportja alkotott tömörülést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) pultja előtt állva. A fiúk érdeklődve hallgatták, hogy a gépésztechnikusi végzettségükkel is van számukra ajánlat, sőt, diplomával egyre feljebb juthatnak a ranglétrán.

– Most még csak szétnézünk, milyen végzettségű szakembereket keresnek a cégek, hogy tisztában legyünk azzal, milyen elvárásaik vannak. Az biztos, a nyelvet beszélő mérnökökre van a legnagyobb kereslet – magyarázták a fiúk, és ketten is azt mondták: ésszerű célnak látszik a gépészmérnöki pálya, majd továbbsétáltak a Bessenyei-aulában.

– Nekem itt bölcsészdiplomával nem terem babér – jegyezte meg egy fiatal lány az NBSZ előtt elhaladva. Tévedett. – A sok „gépész-, villamos-, nyomdaipari mérnököt keresünk” tábla között észre sem vettem a bölcsészest – mosolyodott el Ildikó. A tájékoztatóból megtudta, hogy a titkos információgyűjtéshez technikai hátteret biztosító NBSZ-nél a diplomájával lehet értékelő és elemző, a kiemelkedő nyelvtudásért pluszpótlék jár, keresett az arab, a kínai és a francia nyelvet beszélő munkatárs.

– Ha jelentkeznék és megfelelnék a pszichológiai teszten is, majd a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, a kezdő fizetésem több mint 400 ezer bruttó lenne havonta. Ezen érdemes elgondolkodni, de azt hiszem, ehhez nagy elhivatottság kell – vélekedett a nyíregyházi lány. A munkát kereső barátjának ajánlani fogja a lehetőséget, mert mindig érdekelték a titkosszolgálati módszerek, a szakmai tudása pedig megvan hozzá.

Légy kreatív, innovatív!

A nyíregyházi felsőfokú oktatási intézmény 11. alkalommal hívta találkozóra a munkáltatókat és a munkavállalókat. Az idén először egyetemként várták a kínálati és a keresleti oldal szereplőit a campusra, ahová először jött el a budapesti és debreceni irodával, hazánkban összesen 2000 alkalmazottal működő British Telecom (BT). Nyíregyházára úgy érkeztek, hogy 55 pozícióba kerestek munkatársakat.

– Debrecenben több mint 460 munkatársunk dolgozik, nagyon sok közöttük a pályakezdő diplomás informatikus, bölcsész, többen nyíregyháziak, illetve szabolcsiak – tudtuk meg Kovács Katától. A cég senior HR-ese elmondta: a BT folyamatosan bővíti a létszámát, ezért tartották fontosnak, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen is bemutassák kínálatukat.

– Alapvető elvárásunk, hogy a jelentkező az adott pozíció betöltéséhez szükséges szaktudással rendelkezzen, de ez kevés: elengedhetetlen a biztos angoltudás, mert ez a belső kommunikációs nyelvünk. Személyiségben olyan munkatársakat keresünk, akik lelkesek, lojálisak, talpraesettek, tudnak és akarnak dolgozni, kreatívak, innovatívak, képesek hozzátenni a saját ötleteiket a munkájukhoz.

– Akkor is megérte eljönni Nyíregyházára, ha egyetlen egy olyan munkavállalót találunk, aki pályázik hozzánk és hosszú távon beválik – említette a humánerőforrás-szakember.

KM-BM, HP

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 20-i számában és a kelet.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában