Helyi közélet

2016.04.02. 16:21

Mérnökök Ligája - A verseny maga volt a fődíj

Nyíregyháza - Az idei versenyen is egy konkrét technikai problémára keresték-kutatták a megfelelő megoldást az „ifi mérnökök”.

Nyíregyháza - Az idei versenyen is egy konkrét technikai problémára keresték-kutatták a megfelelő megoldást az „ifi mérnökök”.

„Mérnök leszel? Ezt oldd meg!” hirdette az Unilever Magyarország nyírbátori háztartás-vegyipari gyárában pénteken megrendezett 6. Mérnökök Ligájának versenyplakátja. A debreceni, a miskolci, a nyíregyházi és a budapesti műszaki egyetemről összesen tizenhárom 3–3 fős csapat mérte össze szaktudását a bátori döntőn, amelyre – a zsűri tagjain kívül – lapunk munkatársai is kíváncsiak voltak.

A szervezőktől megtudtuk: a Mérnökök Ligája ötlete Nyírbátorban született, itt szervezték meg elsőként, majd az Unilever másik két hazai gyára is átvette. Sőt, nemzetközi szinten is felfigyeltek e modellre, így – és ez nem áprilisi tréfa – a bátori döntővel párhuzamosan tegnap a világ 140 országában hirdették meg a mérnökversenyt.

Bár papírforma szerint három csúcskategóriás tablet volt a győztes csapat jutalma, valójában arra a gyakorlati tudásra, tapasztalatra tekintettek fődíjként a hallgatók, amelyet a felkészülés és a verseny ideje alatt megszereztek, nem beszélve a 6 hetes nyári gyakorlatról és lehetséges állásajánlatokról.

Szabolcsiak a döntőben

Az idei versenyen is egy konkrét technikai problémára keresték-kutatták a megfelelő megoldást az „ifi mérnökök”: ezúttal egy raklapfóliázó gép műszaki gondját kellett szakszerűen, üzembiztosan és költséghatékonyan orvosolniuk a versenyzőknek, akik 10 percben prezentálták javaslataikat a nagyérdeműnek. Az alapszituációt a mérnökliga tavalyi győztese, Koncz László ismertette, aki azóta a bátori háztartás-vegyipari gyár elismert dolgozója.

A Demeter István, Lőrincz Alexander és Pallagi István alkotta, a Nyíregyházi Egyetemet képviselő D.L.P. trió 3+2 ötlettel rukkolt elő a bordás ékszíj extrém kopásának és a fólia szakadásának megakadályozására. Javaslatcsokrukban többek között a tengelyferdeség kivizsgálása és megszüntetése, a csapágyak, szíjfeszítő görgők esetleges cseréje, alátétek használata, valamint egy pót-fóliafeszítő „bevetése” szerepelt. A zsűri tagjai – az elismerő szavak mellett – némi kritikával illették a nyíregyházi csapat problémamegoldási és költségvetési útmutatóját. A D.L.P. végül az 5. helyen végzett.

Tálcán kínált lehetőség

– Cégünk valódi főnöke a vásárló, aki a mi termékeinket teszi a kosarába a boltban – mutatott rá az Unilever nemzetközi, hazai és nyírbátori tevékenységét bemutató előadásában Buss Viktor gyárigazgató.

Elmondta: bár a hazai mérnökképzés színvonala kiváló, az állásinterjúkon komoly gondot jelent a valóban középfokú idegen nyelvi (elsősorban angol) tudás hiánya. A Mérnökök Ligája szakmai kihívást és nem mindennapi tapasztalatszerzést kínál a mérnökhallgatóknak, a cégeknek pedig tálcán kínálja a lehetőséget a legtehetségesebbek alkalmazására, korrekt fizetéssel. Jelenleg logisztikai, környezetvédelmi és ipari automatizálás munkakörökbe keresnek dolgozókat.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában