Helyi közélet

2016.04.28. 10:54

Miért idegenkednek a gumitól, és hogy beszélnek a fiúk a szexről, amikor a lányok nem hallják őket?

A kutatás kiderítette, hogyan beszélnek a fiúk a szexről olyankor, amikor azt hiszik, hogy a lányok nem hallják őket. A legújabb kutatási eredmények rávilágítottak azokra a körülményekre és tévhitekre, amik meggátolják a fiatal korosztályt a biztonságos szexben.

A kutatás kiderítette, hogyan beszélnek a fiúk a szexről olyankor, amikor azt hiszik, hogy a lányok nem hallják őket. A legújabb kutatási eredmények rávilágítottak azokra a körülményekre és tévhitekre, amik meggátolják a fiatal korosztályt a biztonságos szexben.

Az átfogó kutatás, mely felmérések és interjúk sorozatából épült fel két év alatt, meglepő tényeket tárt fel: a fiatalok döbbenetesen keveset tudnak a szexuális úton terjedő betegségekről, a nem kívánt terhességről, és az ellenkező nem szexhez való hozzáállásáról.

Bár tisztában vannak vele, hogy minden alkalommal óvszert kellene használniuk, azonban a pillanat hevében gyakran sutba dobják elveiket. Úgy tűnik, sok fiatalt nem érdekelnek a lehetséges következmények, és/vagy nem érzik elég magabiztosnak magukat ahhoz, hogy ragaszkodjanak az óvszer használatához. Ezáltal feleslegesen kockáztatnak, pedig tudják, hogy nem kellene.

Általános problémát okoz még a „velem ez úgysem fog megtörténni” hozzáállás, illetve a tájékozatlanság a nemi úton terjedő betegségek és nem kívánt terhességgel kapcsolatban, amik mind hozzájárulnak az úgynevezett „sérthetetlenség kultúrájához”. Az adatok magukért beszélnek: a szexuális életet élők 40%-a bevallotta, hogy egynél több partnerrel feküdtek le óvszer használata nélkül, és 61% egyetértett abban, hogy általában addig nem is gondolnak az óvszerre, amíg hirtelen szükségük nem lesz egyre. A fiúk 34%-a azt állította, hogy jobban szeret óvszer nélkül szeretkezni, és megpróbál kibújni a használata alól.

Annak ellenére, hogy sok fiatal szükségtelenül vállalja a kockázatokat, a válaszadók mindössze 14%-a mondta, hogy a nemi úton terjedő betegségek (a HIV és az AIDS kivételével) aggasztják őket a leginkább. Kevesebb, mint negyedük aggódik csak a nem kívánt terhesség miatt. A statisztikákból, és a megkérdezettek válaszaiból egyértelműen kiderül, hogy mik akadályozzák a fiatalokat a biztonságos szexben. Majdnem fele (48%) úgy gondolja, hogy a baráti körükben senki nem fertőződhet meg HIV-vel vagy AIDS-szel.

„A biztonságos szex mindkét fél felelőssége kellene, hogy legyen, de a felmérésben résztvevő fiúktól megtudtuk, hogy a lányokon áll vagy bukik a dolog: az van, amit ők mondanak.” - vélekedett Mark Pearson, regionális márkaigazgató.

A fiatal lányok elmondták, hogy bár tudják, hogy minden alkalommal ragaszkodniuk kellene az óvszerhasználathoz, ennek ellenére számtalan okot sorolnak fel, hogy miért nem kerül elő mégsem, amikor eljön az idő. A leggyakoribb indokuk az, hogy aggódnak, hogy ha ragaszkodnak az óvszerhez, megölik a hangulatot, vagy elveszik a fiúk kedvét. A visszautasítástól és a hangulat megölésétől való félelem a legnagyobb akadály, amit le kell küzdeniük a biztonságos szex érdekében. Számunkra azonban kiderült, hogy a legtöbb esetben egyáltalán nem erről van szó; valójában ennek pont az ellenkezője igaz. „Félnek a visszautasítástól - csak a párjuk kedvében akarnak járni.” A megkérdezett lányok 15%-a mondta, hogy van nála óvszer, ha elmegy valahová szórakozni.

Forrás: Twist Communication Kommunikációs ügynökség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában