Helyi közélet

2016.04.08. 18:48

Útmutatást és ígéretet kaptak

Balkány, Tiszalök - A jogtalan előnyszerzést az értékelések során ki fogják szűrni.

Balkány, Tiszalök - A jogtalan előnyszerzést az értékelések során ki fogják szűrni.

A megyei gazdák élénk érdeklődése mellett zajlottak le a napokban azok az agrárfórumok, amelyeket Balkányban, majd Tiszalökön tartott a Miniszterelnökség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi szervezetével karöltve.

Túligényelt pályázatok

– Jelentősen túligényelték a már lezárult AKG- és öko-témájú, valamint az ÁTK-trágyatárolók építésére vonatkozó pályázatok meghirdetett keretösszegeit a gazdák – közölte Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a támogatásokról szóló előadásában.

Ennek előnye azonban az, hogy lehetőséget ad a bírálat során a szakmai szempontok szerinti mérlegelésre, így várhatóan az életképesebb, a valós gazdasági fejlődést generáló pályázatok részesülhetnek majd támogatásban – tette hozzá. Az államtitkár a már eddig, illetve a jövőben kiírt támogatási formákkal kapcsolatban is a szakmailag jól alátámasztott pályázatok összeállítására figyelmeztetett.

Hangsúlyozta, hogy egyes célok megvalósítása érdekében (például a feldolgozóipar, vagy az öntözőrendszerek fejlesztését megcélzó projektek esetében) jobban használják ki a gazdálkodók az együttműködésben rejlő lehetőségeket. Sajnos a lezárult pályázatokban akadt példa a leírtak „kreatív” értelmezésére, egyesek jogtalan előnyt igyekeztek szerezni, amit az államtitkár tájékoztatása szerint az értékelések során ki fognak szűrni.

– A hazai pályázati feltételrendszerekbe az egységes uniós támogatási metódus választható elemei közül mindig a magyar kis- és közepes gazdaságok megerősítését célzó formulákat építették be – emlékeztetett Kis Miklós Zsolt, aki egy hallgatói felvetésre ígéretet tett annak a megvizsgálására is, hogy a pályázatokban vállalt foglalkoztatási szint bővítésének teljesítésénél lehetőség szerint az idényszerű alkalmi mezőgazdasági munkával foglalkoztatottakat is figyelembe veszik.

Aktuális feladatok

Rácz Imre, a NAK megyei elnöke a szervezet jelenleg aktuális feladatairól szólt. Szerinte a megyei „nagy” projektek előkészítése, támogatási rendszerekbe helyezése különböző szinten áll, de a munka jól halad. A megoldásra váró problémák közt említette az orosz embargó miatti lengyel almadömping negatív hatásait, melyről a NAK országos elnöke közvetlen levelet írt az Európai Unió elnökének, kérve a probléma orvoslását.

A néhány hete nagy port kavart, az I. és II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerekkel, valamint a növényvédelmi munkagépek kötelező vizsgáztatásával kapcsolatban elmondta: további egyeztetések folynak a kötelezettségek gazdabarát alkalmazása és bevezetése érdekében. Az őstermelői igazolványok cseréjéről ismét megerősítette, hogy az új adminisztrációs rendszer és az új forma segíti a gazdaság fehérítését, a tisztességesen gazdálkodókat pedig nem hozza hátrányba.

- KM-GB -

További részletek a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában