Helyi közélet

2016.05.13. 13:59

Offshore-botrány - Origo - Varga Zoltán vállalkozó érdekeltségében is volt offshore cég

Budapest - Több, Varga Zoltán milliárdos vállalkozóhoz köthető társaságban van vagy volt szerepe egy panamai offshore cégnek - írta pénteken az Origo.

Budapest - Több, Varga Zoltán milliárdos vállalkozóhoz köthető társaságban van vagy volt szerepe egy panamai offshore cégnek - írta pénteken az Origo.

A hírportál cikke szerint a Panama-papírok keltette ügynek egy újabb magyar érintettje van, Varga Zoltán milliárdos vállalkozó: a hozzá kapcsolódó cégháló több tagjában feltűnik egy Dorel Securities nevű, Panamavárosban bejegyzett cég. A portál a Napi.hu legfrissebb listájára hivatkozva azt írta, Varga Zoltán 37 milliárdos vagyonával jelenleg a 18. leggazdagabb magyar, és az üzletember birodalmának része többek közt a Nők Lapját és Story magazint is kiadó Central Médiacsoport.

Az Opten adatai szerint a Dorel Securities volt 2004 és 2011 között az Árkopás Vagyonkezelő Kft. közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkező tulajdonosa. Az adatok szerint az Árkopás Kft.-t az Optima-Officium Kft. jogutódjaként tüntetik fel átalakulás esetén, ez utóbbi társaságnak Varga Zoltán 2014-ig volt az ügyvezetője. Emellett az Árkopás ugyanarra a budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, amelyre a szintén a Central-csoporthoz tartozó Central Faktor Zrt. és a Central Média Investment Kft. Az Árkopás Kft. fő tevékenysége a cégadatok szerint a vagyonkezelés. A társaság 2004 és 2014 között összesen több mint 1 milliárd forint eredményt ért el, és 2010-ben 100 millió forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak - olvasható az Origón.

Hozzátették: az Opten adatai szerint Varga Zoltán két olyan, szintén offshore-hátterű cégben töltött be vezető pozíciót, amelyek székhelye ugyancsak a Révay utcában található. Az Árkopás Kft. 2013-ig volt többségi tulajdonosa a ADA-IMMIO Ingatlanforgalmazó Kft-nek, amelynek 2012-ig Varga Zoltán volt az ügyvezetője.

Azt is írták, hogy Varga 2013-ig a Hybrid Logistics Kft.-nek is ügyvezetője volt, ennek a cégnek a panamai Dorel Securities 2012-ig volt többségi tulajdonosa. A Hybrid Logistics a cégadatok szerint saját tulajdonú ingatlan adásvételével és szállítmányozással foglalkozik. A már említett három cégen kívül a Dorel Securities 2014-ig nyolc magyarországi cégnek volt hosszabb-rövidebb ideig tulajdonosa. Ezek közül négy szintén a Révay utcában volt bejegyezve - olvasható a cikkben.

Az Origo szerint Varga Zoltán mindezek mellett 2010-ben vezető tisztségviselője lett az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő nevű vállalkozásnak. A cég többségi szavazati jogát nem sokkal korábban még a Marshall-szigetekre bejegyzett Rocabella Investment Ltd. birtokolta. Az Első Magyar Tőkealap-kezelő ugyanarra a már említett budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, mint a Central Média Investment Kft., ebben a vállalkozásban többek között résztulajdonos a Central Média pénzügyi igazgatója is.

A portál Varga Zoltánt levélben kérdezte a hozzá köthető, panamai hátterű cégekről, de választ még nem kaptak.

A Panama-iratok összeállításán mintegy nyolcvan ország négyszáz újságírója dolgozott, az információkat állítólag egy ismeretlen szivárogtatta ki, a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából. Az oknyomozók munkája nyomán aztán csaknem 12 millió adat, összesen 2,6 terabájt nagyságú adattömeg állt össze, amely nagy nemzetközi vállalatok, politikusok, bűnözők adóelkerülési gyakorlatát dolgozta fel, bemutatva a legfontosabb adóparadicsomokat is. Ezt az óriási adatbázist nyitották meg május elején mindenki előtt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában