Helyi közélet

2016.06.03. 17:10

Terepi időszakához érkezett el az összeírás

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Második szakaszához érkezett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Agrárium 2016” elnevezésű mezőgazdasági összeírása – tájékoztatta lapunkat a hivatal.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Második szakaszához érkezett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Agrárium 2016” elnevezésű mezőgazdasági összeírása – tájékoztatta lapunkat a hivatal.

Az internetes önkitöltés után most következik az úgynevezett terepi időszak, amikor is június 1-jétől július 15-éig összeírók keresnek fel mintegy 590 ezer címet az ország 1442 településén.

Több mint 8 ezren

Május 29-éig tartott az összeírás elektronikus önkitöltési időszaka, ami alatt több mint 8000 gazda választotta az adatszolgáltatás ezen fajtáját, őket már nem keresi fel összeíró a következő másfél hónapban.

Az idén a papíralapú kérdőívet felváltották az elektronikus eszközök – tabletek, laptopok –, az összeírók már ezekkel járják a körzeteikben számukra kijelölt címeket. Szintén újdonság, hogy a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági termelést végző egyéni gazdaságok kizárólag elektronikusan szolgáltathatnak adatot, akik ezt elmulasztották megtenni az önkitöltés időszakában, ők a KSH elektronikus adatgyűjtési rendszerén keresztül tehetik ezt meg.

Az „Agrárium 2016” a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változások nyomon követését szolgáló összeírás, amely hasznos adatokkal szolgál majd a gazdák, a gazdaságirányítás és az EU számára.

Az összeírás elvégzése az Európai Parlament és a Tanács rendeleteinek megfelelően történik. Az adatfelvétel többek között kiterjed a használt földterületre, az állatállományra és a munkaerőre. A felmérés fontos eleme az úgynevezett gazdaságküszöb, amely alatti méretű földterület, illetve állatállomány nem minősül gazdaságnak, így ezekről a háztartásokról csak néhány alapinformációt szükséges rögzíteni.

További információ az „Agrárium 2016” mezőgazdasági összeírásról a következő linken érhető el: http://www.ksh.hu/agrarcenzusok.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában