Helyi közélet

2016.07.06. 09:30

Házhoz jön a nagyvilág

Nyíregyháza - A küldő és a fogadócsaládoknak egyaránt felejthetetlen a diákcsereprogram.

Nyíregyháza - A küldő és a fogadócsaládoknak egyaránt felejthetetlen a diákcsereprogram.

Kajakozás testnevelésóra gyanánt az iskola saját taván, papírmentes hétköznapok az oktatásban – sok más mellett ilyen élményekben is része volt Majoros Eszternek, aki 16 esztendősen egy tanévet töltött Norvégiában az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány segítségével.

– Amikor a lányom elutazott, a fiam azt kérte, hogy fogadjunk mi is valakit, ugyanis nem akart egy egész tanéven át „egyke” maradni – mesélte el Eszter édesanyja, Toldi Zsuzsanna, hogyan csöppentek bele egy japán lány révén fogadócsaládként is a diákcsereprogramba. A kétgyerekes anya az élményeknek köszönhetően szorosabb kapcsolatba került az alapítvánnyal, elvállalta a körzetelnöki teendőket is, azóta pedig megugrott a jelentkezések száma. Megyénk – a népesség arányában – a diákcsere hazai élvonalába tartozik, a 2014/15-ös tanévben az év körzete címet is elnyerte. – Ebben az évben kilenc diákot fogadtunk a körzetben, és nyolcat küldtünk; Dominika és Új-Zéland voltak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diákok legtávolabbi célpontjai. A 2017/18-as tanévben kiutazást tervezők negyven ország közül választhatnak, és akár ösztöndíjat is kaphatnak. Nem gyakori, hogy egy egyedülálló anya Japánban taníttathatja a gyerekét, az AFS-szel azonban ez is megeshet, ha valaki éveken át sokat segít önkéntesként, fogadóként – említett egy példát Toldi Zsuzsanna.

Jó híre van a városnak

– A szeptemberben kezdődő tanévre a körzetből várjuk a fogadócsaládok jelentkezését, akik fel tudnak ajánlani egy extra ágyat és terítéket, valamint némi törődést egy messziről érkező fiatalnak. Volt, aki egy 85 éves bácsinál lakott, tehát nem az életkor számít, a nyitottság pedig kifizetődő: „házhoz jön” egy ismeretlen kultúra, emellett a cserediák befogadása kiváló alkalom a nyelvtanulásra is. Az AFS alapítvány a külföldi diákok étkezését és utazását támogatja, a beilleszkedésüket pedig az őrangyaloknak nevezett önkéntesek segítik.

– Nyíregyházának jó híre van fogadóvárosként, a külföldről érkezett gyerekek szinte kivétel nélkül megtanulnak magyarul a tanév végére, és van, aki nem éri be ennyivel: egy olasz lány az elmúlt tanévben a szilágysági népzene szakértőjévé képezte magát a Vikár Sándor zeneiskolában.

Nemzetközi csereprogram

Az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány az American Field Service rövidítéséből kapta a nevét, a világháborúban önkéntes mentősofőrként szolgáló egyetemisták hozták létre.

Az AFS a világ legrégebbi és legnagyobb diákcsere-szervezete; programjai keretében több mint 80 ország 13 000 diákja tanul külföldön évente. A cél az interkulturális tanulás, aminek eredményeképpen a diákok a külföldi tanulmányuk alatt megismerhetik a fogadó nemzet kultúráját, szokásait, nyelvét, értékeit is.

A részt vevő diákok fogadócsaládoknál laknak, és ugyanúgy középiskolába járnak, mint otthon.

Magyarországon 1 990 óta működik alapítványként az AFS, azóta több mint 1 200 magyar diák tanult külföldön.

Július 11-én, hétfőn 16 órától az alapítvány infódélutánt rendez a nyíregyházi Új Nemzedék Kontaktpont Irodában, ahol Toldi Zsuzsanna mutatja be a cserediákprogramot. Az érdeklődők a [email protected] e-mail-címen is választ kaphatnak kérdéseikre.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában