Helyi közélet

2016.07.03. 10:49

Így előzze meg a vadbalesetet!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nem szabad lebecsülni sem a fácánt, sem a nyulat, azok is sok kárt okozhatnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nem szabad lebecsülni sem a fácánt, sem a nyulat, azok is sok kárt okozhatnak.

A vadgázolások megelőzésére indított kampányt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, s pontokba szedte, hogy közlekedésbiztonsági szempontból mi mindenre ügyeljenek a sofőrök. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Plavecz János megyei fővadászt is.

– Vadak bárhol előfordulhatnak, s útjuk keresztül vezethet olyan kövesutakon, dűlőkön, ahol veszélyeztethetik az embereket. Nem tudatosan teszik, az ösztön hajtja őket párzáskor, legelőváltáskor. Nemcsak éjszaka, hanem fényes nappal is feltűnhetnek, ezért érdemes ébernek lenni vezetés közben, figyelnünk kell minden erre utaló jelre – mondta a szakember. – Az ember térlátása jó, jobbra és balra is tudunk figyelni, könnyen észrevehetjük az út közelében lévő állatokat.

– Nem szabad lebecsülni sem az úton átrepülő fácánt, sem az átfutó nyulat, mert mindkettő jelentős kárt okozhat az autóban – tette még hozzá Plavecz János.

A rendőrség tanácsai a vadbaleset megelőzésére:

Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia.

Ha lassabban megy, több ideje lesz reagálnia egy hirtelen felbukkanó vadra.

Ne mobilozzon! Ha másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.

Kapcsolja be a biztonsági övet! Már nem lesz rá ideje, mielőtt a fékre tapos.

Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át.

Tudjon róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.

Tartson nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi bármikor hirtelen fékezhet.

Folyamatosan figyelje az út két oldalát is! Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.

Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is, általában csoportokba verődnek.

Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély.

Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Ha elpusztult vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112 segélyhívó számot!

Ne próbálja meg lehúzni az úttestről a vadat; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat akár a patáival, akár az agancsával vagy a harapásával. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában