Helyi közélet

2016.11.24. 10:35

Bérfeszültséget okozhat a megállapodás: már januárban drágulhat a kenyér

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő jövőre, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint csak kikényszerítették a béralkut.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő jövőre, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint csak kikényszerítették a béralkut. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára azt nyilatkozta: abban a körben, ahol az alkalmazottak 75 százalékát foglalkoztatják, elbocsátások, színlelt szerződések, feketemunka és tömeges bedőlések jöhetnek.

– Természetesen mi is örülünk annak, hogy a munkavállalók, így több dolgozónk bére is emelkedik, azonban a települési önkormányzatoknak és polgármesteri hivataloknak lesz emiatt egy kis gondja – mondta el dr. Szilágyi Péter jegyző. A Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal (ide tartozik Jánd és Olcsva is) vezetője kifejtette: a hivatali dolgozók javadalmazását bértábla határozza meg, a középfokú végzettségűek fizetését a megállapodásnak megfelelően kiegészítik majd, s ehhez remélhetőleg állami finanszírozás is lesz.

Súlyos szakmunkáshiány

– A gondot az jelenti, hogy a kezdő középfokú végzettségű és a csaknem 30 éves munkaviszonnyal, szintén ilyen iskolai végzettséggel rendelkező dolgozó ugyanannyit fog keresni. A bérfeszültséget az oldaná fel, ha az évek óta várt köztisztviselői bérrendezés megtörténne.

– Az önkormányzatoknál például a szociális, az egészségügyi, kulturális, valamint az étkeztetés területén dolgozók béremeléséhez a hatályos 2017. évi költségvetési törvényben egyenlőre nem látjuk a fedezetet, de bízunk abban, hogy kompenzációt kapunk. Az önként vállalt feladatokat ellátó munkavállalók után a béremelést mindenképpen saját erőből kell finanszírozni. A település költségvetéséből kell kiegészíteni a fizetésüket, valahonnan elő kell teremteni az összeget, ami sem egy kisváros, sem egy kis költségvetésű község esetében nem lesz egyszerű feladat – fogalmazott dr. Szilágyi Péter.

– Az elmúlt öt évben nem volt áremelés a sütőiparban, de erre mindenféleképpen sort kell keríteni az ágazat alacsony jövedelmezősége, valamint a jelentős minimálbér-emelés és a szakmunkásokra vonatkozó garantált bérminimum növelése miatt – mondta Lakatos Tibor.

A Magyar Pékszövetség alelnöke úgy fogalmazott: már januártól emelkedhet a kenyér ára, ennek mértéke változó lehet. Az ötven dolgozót (ennek 90 százalékát érinti a béremelés) foglalkoztató nyíregyházi Vela Kft. ügyvezetője hozzátette: minden egyes pékség a költségszerkezetétől függően maga határoz arról, mikortól és hogyan emeli meg azt az árat, amiért a kenyeret átadja a kereskedőnek, azt pedig majd a kereskedelem dönti el, milyen mértékben érvényesíti ezt a fogyasztói árakban.

– Az ágazat nem az extra­profitra hajt, hanem a szereplői szeretnének megélni. Ki kell fizetniük a januártól növekvő béreket, kezelniük kell a lehetséges bérfeszültségeket – mutatott rá Lakatos Tibor. Szerinte a hazai pékségek meg akarják tartani a munkaerőt, de ez nem könnyű, mert jelenleg átlagosan 160 ezer forintot keres egy pék havonta, ráadásul már 3000 szakmunkás hiányzik a szektorból. Sokan külföldön keresik a kenyerüket. A pékségek nyeresége a NAV legfrissebb adatai szerint jelenleg 2,5 százalékos. Nemritkán elavult gépeken dolgoznak, szükség lenne tehát beruházásokra, műszaki-technológiai fejlesztésekre is.

– A sütőipart az éjszakai pótlékok és a zömében szakmunkás végzettségű alkalmazottak miatt a jövő évi béremelés hatványozottan érinti. Hazánkban az élelmiszeripar körülbelül 90 ezer embert foglalkoztat, ebből 20 ezren élnek a sütőiparból – jegyezte meg a Vela Kft. ügyvezetője.

KM


Nincs szó elbocsátásról

A szomszéd szórakozóhely előtt kígyózik a nyíregyházi Páholy ételbár vendégeinek sora, ami nem is csoda, hiszen az ínycsiklandozó illatok már a dufart bejáratánál rabul ejtik az arra járókat. Vargáné Margó, az üzlet vezetője mosolyogva üdvözöl.

– Nem titok: nekünk is jól jön majd a plusz pénz; bízunk benne, hogy a cég ki tudja gazdálkodni a béremeléssel járó költségeket. Nagy forgalmat bonyolítunk mindennap, hatan dolgozunk reggeltől késő délutánig. Itt biztosan nem kell elbocsátástól félnünk, hiszen a leépítéssel a kiszolgálás gyorsaságát kockáztatnánk, a mi célunk pedig az, hogy a vendégek minél hamarabb megkaphassák a rendelésüket.


Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A héten megállapodott a kormány a munkáltatókkal és szakszervezetekkel a jövő évi bérekről. Ennek eredményeképpen a 2017-es évben a minimálbér összege 15 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nő.

 


Budapest - Megállapodott kedden a kormány a szociális partnerekkel a következő két év minimálbér-emeléséről és járulékcsökkentéséről; a nemzetgazdasági miniszter a megállapodásnak köszönhetően gyorsabb gazdasági bővülést vár, a 2,3 százalékos GDP-arányos jövő évi hiányszámon szerinte nem kell változtatni, de ha szükséges a kormány márciusban módosíthatja a költségvetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában