Helyi közélet

2016.11.06. 18:46

Múzeumok Őszi Fesztiválja Kisvárdán

Kisvárda - 2016. szeptember 26. és november 13. között immár 11. alkalommal rendezték meg a már nagysikerű országos rendezvénysorozatot, a Múzeumok Őszi Fesztiválját.

Kisvárda - 2016. szeptember 26. és november 13. között immár 11. alkalommal rendezték meg a már nagysikerű országos rendezvénysorozatot, a Múzeumok Őszi Fesztiválját.

2016. szeptember 26–án kezdődött, és hét héten át tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja, idei rendezvényének jelmondata, „Építs hidat – Híd, ami összeköt!” ami „a legnagyobb magyar” munkásságáról megemlékező Széchenyi–emlékévre is emlékezett. Az országos programba több mint 150 muzeális intézmény, több mint 1600 programmal várta a rendezvények iránt érdeklődőket.

A Rétközi Múzeum Őszi Fesztiváljának programján résztvevők megismerkedhettek a kovácsmesterség rejtelmeivel, a „Babák népviseleteivel” s részesei lehettek, a babaruha varrásnak és a csuhébaba készítésnek. Rendeztek néprajzi vetélkedőt középiskolások számára „Fakanál, favilla, fatányér” címmel. A program méltó zárásaként „A beszélő tárgyak háza” címmel meghirdetett mese illusztrációk készítése, a Rétközi Múzeumi meséihez. A mese illusztrációkban legalább két múzeumi tárgynak kellet szerepelnie az elkészült alkotásokon.

Több mint kétszáz alkotás a paravánokon

–Ami a Múzeumok Őszi Fesztiváljának méltó lezárását illeti, az október 25–én volt, és ez az esemény nem más, mint a meghirdetett rajzpályázat díjkiosztása – tájékoztatott Dr. Vofkori Mária történész múzeumigazgató. A rétközi Múzeumnak van egy általam írt saját meséje, „A beszélő tárgyak háza”. Erre a mesére eddig is számos foglalkozás sorozatot és múzeumpedagógiai kiadványt készítettünk. Ez a mese mindenkihez szól. Az idén úgy véltük, hogy magukkal a célcsoportokkal, a különböző korosztályú gyerekekkel készíttetünk meseillusztrációkat hozzá. A gyerekek mielőtt elkezdtek volna rajzolni, meglátogatták a múzeumot s megnézték a beszélő tárgyak házát, s kiválasztottak két tárgyat, mert a felhívás alapján két múzeumi tárgynak kellett kötelezően szerepelni az illusztráción. Az eredményen magunk is meglepődtünk, hiszen 223 alkotás, rajz érkezett a felhívásunkra. A zsűrinek –Fehérváriné Zalezsák Ilona képzőművész és Dr. Battyányiné Székely Csilla óvodapedagógus – nem volt könnyű dolga a díjazottak kiválasztásában. Ezúton is szeretném megköszönni, a gyerekeknek s a felkészítő pedagógusoknak a gyerekek munkájának segítését, hogy ilyen remek alkotások láthatók a múzeumunk paravánjain – mondta befejezésül a múzeumigazgató.

Rajzverseny négy kategóriában

A rajzversenyt négy kategóriában hirdette meg a Múzeum. Óvodások, általános iskolai alsó tagozatos tanulók, felső tagozatos tanulók valamint fogyatékkal élők számára. Az óvodások kategóriájában kilenc, a legtöbb rajz az általános iskolás alsó tagozatos tanulóitól érkezett, szám szerint 176 darab. A felső tagozatosok 16 illusztrációval, meg a fogyatékkal élők 22 alkotással vettek részt a pályázaton.

A legjobb alkotások értékes tárgyjutalomban részesültek. Valamennyi elkészült, díjazott és nem díjazott alkotás egy állandó kiállítás keretében megtekinthetők a Rétközi Múzeumban.

Legyen szórakozás az aktív tevékenység

–Igyekszünk minden évben újítani. Olyan programokat szervezni, amelyeket a tanulók nem teherként, nem kötelező feladatként fognak fel, hanem inkább szórakozásként. A már a feledésbe vesző mesterségek felelevenítése, annak rajzolásával, ami kötődik valahogy a Múzeumhoz, annak gyűjteményeihez, az mindig egy jó terep. Ha a gyerekek elmesélik otthon szüleiknek a Múzeumban látottakat s azok történetét, akkor már érdemes folytatni, s újabb ötletekkel serkentve munkánkat – mondta a programok rövid értékelésében Szarvas Mónika múzeumpedagógus.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában