Helyi közélet

2016.11.18. 17:41

Szemeteljünk okosan!

Nyíregyháza - Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében tavaly 476 akcióötletet valósítottak meg önkéntesek Magyarországon.

Nyíregyháza - Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében tavaly 476 akcióötletet valósítottak meg önkéntesek Magyarországon.

– Az eseménysorozat célja az idén is a figyelemfelhívás és a szemléletformálás, minél több önkéntes bevonásával. Számos formában igyekszünk megismertetni, hogy mennyire egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban – mondta lapunk érdeklődésére Ilyés Tímea. A környezeti tanácsadó részletesen is ismertette az Európai Hulladékcsökkentési Hét nyíregyházi programjait.

A komposztmester előadása

– Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület több akcióval is készül. November 19-e és 25-e között bárki felkeresheti az egyesület tanácsadó irodáját (Malom utca 18/A), akinek tele van a hócipője a postaládákba bedobált, nem kívánt reklám­anyagokkal. Ők „Nem kérek szórólapot!” feliratú matricát vehetnek át, ezzel az egyszerű megoldással is jelentősen csökkentve a papírhulladék mennyiségét.

– Ugyancsak az E-misszió-iroda ad helyet a Takaríts környezetbarát tisztítószerekkel! elnevezésű akciónak. November 23-án 18 órától Botos István Csaba előadásából bárki megtudhatja, mire lehet lecserélni a háztartásokban használt mérgező anyagokat, tisztítószereket. Megbecsüljük azon mérgező anyagok mennyiségét is, amelyeket nem használunk fel a jövőben, ha az alternatív szereket választjuk.

– A konyhától a kertig: mindent a komposztba, amit lehet! – ez a címe a Kosár Házban (Dózsa György utca 38.) 24-én 18 órától kezdődő előadásnak, amelyet Mádi Péter komposztmester tart. Társasházaknál gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák. Bemutatjuk a közösségi komposztálót, amely egy éve működik sikerrel a Kosár Házban.

– November 25-én 14 és 18 óra között szintén a Kosár Házban segítünk megtalálni a háztartásban keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentési módjait. Az érdeklődők elhozhatják az otthoni csapvizüket is, ugyanis egy vízteszterrel megállapítjuk, valóban megalapozott-e, hogy a csapvíz helyett a hatalmas mennyiségű szemetet eredményező PET-csomagolású vizet választják. Valamennyi résztvevőt az akciósorozathoz kötődő, hasznos ajándékokkal várunk, további információk a szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet weboldalon találhatók – tette hozzá Ilyés Tímea.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában