Helyi közélet

2016.11.26. 16:38

Történelmi hátrányból előny

Budapest, Nyíregyháza - A megye mindent megtesz a határon innen és túl élő magyarok összekovácsolásáért.

Budapest, Nyíregyháza - A megye mindent megtesz a határon innen és túl élő magyarok összekovácsolásáért.

A megyék megváltozott szerepéről és a vidéki Magyarország érdekét szolgáló fellépés ­lehetőségeiről tartott egyeztetést csütörtökön a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége a partnerek és tagok bevonásával a fővárosban.

Örökségvédelem magas fokon

A vidék teszi a dolgát elnevezésű konferencián előadást tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár is, aki egyedüliként szólt a határ menti fejlesztési prog­ramokról. A számos futó és tervezett – magyar–szlovák program, új kulturális örökségvédelmi program – projekt közül végül egyet emelt ki: a Középkori Templomok Útja programot.

– Sikerült egy olyan folyamatot elindítani, amivel az egyházakat is be tudtuk vonni a fejlesztésbe – adott összefoglalót Seszták Oszkár. – Ezúttal – a közös turisztikai útvonal kialakítása során – ugyan református templomokat érintettünk, de korábban katolikus vonalon is csináltunk hasonlót. Az eredményekre az érdeklődők az interneten is rákereshetnek, de hadd emeljek ki egyet. Amellett ugyanis, hogy egy turisztikai fejlesztésről beszélünk, a műemlékek alapos művészettörténeti feltérképezésére is sor került, s elkészült egy háromkötetes monográfia, ami a webes felületen szintén elérhető. A megkezdett munkát a majdani magyar–szlovák programban is szeretnénk folytatni.

A közgyűlés elnöke fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az útvonalhoz tartozó területek évszázadokon, sőt évezredeken keresztül egy történelmi egységhez tartoztak. A határ két oldalán élők történelmi múltja közös, ami jól látszik az épített örökségen is. Ezért a programmal az is céljuk volt, hogy – a történelmi hátrányt előnnyé kovácsolva – egy újraszerveződlő európai régióvá tegyék azt, amit Trianon óta szétszabdalt a történelem. Ezért is tesznek meg mindent a helyreállításért, határátkelőhelyeket létesítenek, s a kulturális turizmus fejlesztésével és az örökségvédelemmel az egykori emberi és társadalmi kapcsolatokat próbálják meg újraépíteni.

Érdeklődéssel hallgatták

– Elköteleztük magunkat amellett, hogy kulturális területen is segítjük a határon túli magyar közösségeket, s ebbe az emlékhelyeik is beletartoznak. Örömmel töltött el, hogy a minisztériumok és ágazati szervezetek nagy érdeklődést tanúsítottak a program iránt, a Faluszövetség elnöke is jelen volt, s mindenben a támogatásáról biztosított. A jövőben meg kell vizsgálnunk, hogyan tudunk a területi operatív programokon (TOP) kívül olyan ágazati fejlesztésekben is részt venni, ami területi megközelítést is igényelhet, s azt láttam, erre a kormányzati partnereink is nyitottak. Márpedig így a megye közösségszervező szerepe is könnyebben érvényesíthető. Ez egy konferenciasorozat első része volt, s a továbbiakban is igyekszünk ezt az érdeklődést fenntartani – zárta mondandóját Seszták Oszkár.

KM-MJ


A programról

A Középkori Templomok Útja program első üteme 90 ezer euróból valósult meg – 20 magyarországi és 13 romániai templom láncba fűzésével egy közös turisztikai útvonal jött létre a határtérségben. A második ütemnél Ukrajna volt a partner, s a több mint 140 ezer eurós forrásból további 32 templom, 17 megyebeli és 15 kárpátaljai csatlakozott a láncba. A harmadik ütemben 2012 és 2014 között helyreállították hét település – Kölcse, Gacsály, Szamos­újlak, Túrricse, a Partiumban Bere, Krasznacégény, Csomaköz – középkori templomát, 18-nak pedig a látogatóbarát fejlesztésére is sor került a történeti Szatmár területén. Ez utóbbi a legnagyobb volumenű örökségvédelmi és idegenforgalmi beruházás volt, másfél millió eurós ráfordítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában